Під посольством РФ у Києві пройшла акція "Де Ервін?"

Фото

Біля стін посольства РФ у Києві пройшла 27-а акція "Де Ервін?".  Активісти "КримSOS" вимагали від російської влади розслідувати факти зникнення за 4,5 року окупаційного режиму 15-ти кримчан.

Співзасновник КримSOS Таміла Ташева, яка виступила на акції, вважає, що нитки всіх злочинів щодо 15-ти зниклих тягнуться до верхівки російського Кремля, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша сьогоднішня акція має назву" Клубок нерозплутаних справ". На паркані посольства розміщені 15 справ викрадених і не знайдених людей. 15 доль людей, за які ні одна людина в Росії, в окупованому Криму, досі не відповіла... За кожною цією справою стоїть безпосередньо Володимир Путін і все керівництво Російської Федерації. Тому ми повинні збирати всі дані про те, що відбувається в Криму, і передавати їх в міжнародні судові інстанції, щоб люди, які чинять ці злочини, були покарані", - заявила Ташева.

За її словами, серед 15-ти справ є папки з іменами Решата Аметова та Едема Асанова.

"Вони помічені чорним стікером, тому що ці люди були спочатку викрадені, а потім знайдені закатованими", - зазначила керівник "КримSOS".

Ташева нагадала про обставини зникнення Ісляма Джепарова і Джевдета Іслямова. У березні 2014 року їх насильно повантажили в Volkswagen Transporter і вивезли в невідомому напрямку з Білогірського району. Батько Ісляма, правозахисник Абдурешит Джепаров, відразу звернувся в поліцію, було відкрито кримінальну справу за статтею 126 КК РФ. І незважаючи на те, що так званий "глава" Криму Аксьонов пообіцяв, що буде проведено ефективне розслідування, через тиждень після зникнення хлопців зник Ескендер Апселямов, доля якого також невідома.

Акція #Where_is_Ervin біля Посольства РФ у Києві / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

За словами матері Апселямова, за фактом зникнення її сина досі не відкрито кримінальну справу.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, який виступив на акції, підтвердив версію причетності "влади" Криму, зокрема, до зникнення Джепарова та Іслямова, зазначивши, що "синій Volkswagen Transporter, на якому хлопці були викрадені, з часом виявили у дворі, де дислокувався "Беркут".

"Те, що ми тут збираємося, - це дуже важливо... Ми ніколи не забудемо і не пробачимо ці злочини Росії", - сказав Чийгоз.

В ході акції відбувся перфоманс, під час якого "умовний Путін" підходить до столу і намагається взяти свою валізку, до якої тягнуться нитки від п'ятнадцяти справ викрадених кримчан. Спроби "приховати справи", "звільнити" дипломат від "ниток", що тягнуться до нього,  і "клубка нерозплутаних справ" не вдаються і Путін іде ні з чим.

Читайте також: Родичі кримських татар поскаржилися на Росію в ОБСЄ

Акція "Де Ервін?", присвячена зниклим в окупованому Криму людям, проходить щомісяця біля стін Посольства РФ в Києві після того, як зник Ервін Ібрагімов. Він був викрадений більше двох років тому недалеко від дому. Як показали відеозаписи з камер відеоспостереження, встановлені на магазині неподалік  місця викрадення, Ервіна зупинили співробітники в формі дорожньо-патрульної поліції, насильно посадили в свій мікроавтобус і повезли в невідомому напрямку. Протягом більше двох років "правоохоронні органи" в Криму не проводять розслідування і не надають ніякої інформації про те, як ведеться розслідування за фактом викрадення Ібрагімова. На нещодавньому пленарному засіданні конференції ОБСЄ з прав людини у Варшаві батько Ервіна Умер Ібрагімов заявив, що викрадення його сина було сплановане і здійснене російською владою.