Кримська декларація демонструє політику всієї адміністрації США - Чалий

Декларація політики США щодо Криму, яку ухвалив і оприлюднив минулого тижня держсекретар Майк Помпео, узгоджена з позицією закордонних країн і відображає політику всієї адміністрації Білого дому на чолі з президентом Дональдом Трампом.

На це звернув увагу в інтерв'ю Укрінформу посол України в США Валерій Чалий.

"Декларація політики США щодо Криму не стала несподіваним рішенням. Принаймні для нас було очевидним, що вона не готувалась під якийсь конкретний момент, і робота над нею, так само як і над координацією спільної позиції різних країн, велась досить давно", - зауважив український дипломат.

Він також зазначив, що декларація містить два важливих моменти. 

"По-перше, вона чітко закріплює – по суті, назавжди, й на цьому робиться акцент – невизнання спроби анексії Криму. І порівняння з декларацією Веллеса якраз іде в контексті акценту "ніколи". Про це нам ясно заявили в Держдепартаменті, зокрема, на зустрічі з помічником держсекретаря США Вессом Мітчеллом", - поінформував український посол. 

По-друге, за його словами, "під час свідчень держсекретаря США Майка Помпео перед Сенатом було наголошено, що всі позиції, вказані в декларації, погоджені з Білим домом і перебувають чітко в руслі політики президента США". 

Тобто зараз, підкреслив Чалий, "ми бачимо консолідовану позицію, яка починає реалізовуватися в конкретних рішеннях Конгресу й виконавчої влади".

Читайте також: Посол України у США подякував Помпео за Кримську декларацію

Він уточнив, що декларація держсекретаря демонструє позицію Сполучених Штатів. "Хоча з юридичної точки зору вона не має статусу закону, але в рамках американської правової системи практично проголошена як політика, і нею керуватимуться виконавчі структури у своїх рішеннях", - зауважив посол України в США.

Як повідомлялося, Помпео у декларації щодо Криму наголосив, що США підтримують політику невизнання анексії Криму Росією до відновлення територіальної цілісності України. Держсекретар США закликав Росію припинити окупацію.