Влада Москви заборонила акцію на підтримку Сенцова

Політв’язні

Влада Центрального округу Москви відхилила заявку на проведення акції на підтримку режисера Олега Сенцова, що оголосив голодовку з вимогою про звільнення українських політв'язнів у РФ.

Про це повідомляє "Новая газета" з посиланням на організатора акції кінокритика Олексія Медведєва.

"Префектура Центрального адміністративного округу Москви відмовила у проведенні пікету на Чистих Прудах на підтримку українського режисера Олега Сенцова", - розповів Медведєв.

За його словами, офіційною причиною відмови у проведенні акції стало рішення Басманного суду, пов'язане з заворушеннями на мітингу опозиції у травні 2012 року в цьому районі (тоді на наслідки мітингу поскаржилися місцеві жителі).

Медведєв назвав відмову абсурдною і заявив, що буде оскаржувати рішення влади округу. Він також заявив, що вийде з одиночним пікетом, якщо його вимоги не будуть задоволені.

Повідомляється, що організаторам відмовили у проведенні мітингу і в інших п'яти запропонованих ними місцях. Приводом для цього нібито послужили інші заходи, заплановані на ту ж дату, що й акція на підтримку українського режисера.

Організатори хотіли провести акцію на підтримку Олега Сенцова 4 серпня. Планувалася участь у ній близько 100 осіб. При цьому, як підкреслив Медведєв, акція не повинна носити політичний характер.

Як повідомляв Укрінформ, Сенцова затримала в Криму ФCБ Росії 11 травня 2014 року. Кінорежисера звинуватили в тероризмі і незаконному зберіганні зброї.

Читайте також: До Сенцова не пустили священика - Геращенко

У серпні 2015 року Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуттям в колонії суворого режиму. У лютому 2016 року його етапували до Якутії, а з листопада 2017 року Сенцов знаходиться у виправній колонії "Білий ведмідь" в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокову голодовку з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів.

Всього в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.