Майданівцю, який виходить на волю з колонії РФ, збирають гроші на дорогу

Український політв'язень у Росії, учасник Революції гідності Олександр Костенко, який відбуває термін у колонії Кірово-Чепецька Кіровської області РФ, 6 серпня має вийти на свободу.

Про це повідомила в Facebook російська правозахисниця Яна Гончарова, яке живе в Мінську.

"6 серпня з колонії у Кіровській області звільниться Сашко Костенко. Він відсидів майже чотири роки. До виходу з колонії Сашку треба купити сумку для речей, трохи продуктів у дорогу і квиток додому, до матері", - пише Гончарова.

За підрахунками, потрібна сума приблизно 5800 грн. Правозахисниця пропонує не перекладати ці витрати на сім'ю, яка перебуває в складних обставинах, а зібрати громаді. (В Україні - рахунок Приватбанку 5168 7423 5318 0338 громадської активістки Юлії Архипової).

Гончарова також нагадала, що Костенко, сім'я якого живе в анексованому Криму, відсидів майже чотири роки: "Він (Костенко - ред.) відсидів майже чотири роки. При затриманні йому зламали руку, і всі чотири роки вона сохне, ну і взагалі російські зони нікого не роблять здоровішими. Вже коли його заарештували, у Сашка зник батько, і новин про нього немає й досі. Брата намагалися судити, але, на щастя, тільки оштрафували. Що переживає мама, навіть уявити важко".

Читайте також: Денісова вимагає від РФ негайно надати їй доступ до політв’язнів

Як повідомлялося, 5 лютого 2015 року Костенко був викрадений біля дверей власного під'їзду в Сімферополі невідомими людьми, які виявилися співробітниками ФСБ. Пізніше вони сказали, що це було не викрадення, а затримання. Наступного дня оперативники ФСБ змусили Костенка написати явку з повинною з визнанням, що він, перебуваючи в Києві на Майдані, 18 лютого 2014 року нібито кинув у співробітника "Беркуту" камінь, від удару якого у того залишився синець на передпліччі.

Після цього Олександр Костенко був визнаний винним у порушенні п."б" ч.2 ст.115 (умисне спричинення легкої шкоди здоров'ю) і ч.1 ст.222 (незаконне зберігання вогнепальної зброї) КК РФ і засуджений до 4 років і 2 місяців колонії загального режиму. 26 серпня "Верховний суд Криму" змінив термін покарання на 3 роки 11 місяців, виключивши із обвинувачення після апеляції пункт про носіння і придбання основних частин зброї. Під час тортур у Костенка була зламана рука, після чого він не отримував достатнього лікування.

Термін український політв'язень Костенко відбуває в російській колонії у Кірово-Чепецьку Кіровської області. Там він також не отримував достатнього лікування. Як повідомлялося, через відсутність операції він ризикує втратити зламану працівниками ФСБ руку, вона почала "всихати".