Чубаров прокоментував арешт активістів, завдяки яким світ дізнавався правду про Крим

Сьогоднішній арешт російськими силовиками кримськотатарських активістів Сервера Мустафаєва і Едема Смаїлова, завдяки інформації яких світ дізнавався про реальну ситуацію в Криму, поповнив перелік ганебного переслідування Росією захисників прав людини на окупованому півострові.

Про це глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив в понеділок на прес-конференції в Києві.

"Арешт Сервера Мустафаєва і Едема Смаїлова поповнює перелік ганебних переслідувань кримськотатарських активістів, цивільних журналістів, які послідовно стоять на захисті прав людини на окупованому півострові", - сказав Чубаров.

За його словами, обидва затриманих в Криму російськими силовиками кримських татарина є активістами громадської організації "Кримська солідарність", і обидва відомі своєю правозахисною діяльністю, спрямованою на захист політв'язнів і їх сімей.

Читайте також: МЗС висловлює рішучий протест через затримання у Криму Мустафаєва і Смаїлова

"Багато що з того, що відбувається в окупованому Криму, світ, Україна і сам Крим дізнавалися з відеорепортажів Сервера Мустафаєва. У нього четверо неповнолітніх дітей від 3-месяцев до 7 років. У Едема Смаїлова троє дітей, молодшій з яких 12 років", - розповів глава Меджлісу.

За його словами, під час обшуку співробітники ФСБ не допустили до дітей їх матір, а до активістів - їх адвокатів.

"Як завжди, обшуки, після яких слідують арешти, проходили в зухвалій, брутальній формі, не допускали адвокатів як до Мустафаєва, так й до Смаїлова", - повідомив глава Меджлісу.

Він зазначив, що Мустафаєв і Смаїлов обвинувачуються в участі в діяльності терористичної організації (ст. 205.5 КК РФ), і їм загрожує від 5 до 15 років позбавлення волі.

Разом із заарештованими сьогодні активістами, повідомив Чубаров, Кремль утримує за гратами вже 69 кримських політв'язнів.

Одним з можливих виходів в цій ситуації глава Меджлісу вважає необхідність "достукатися до західних політиків і їх лідерів, щоб зустрічаючись з Путіним, вони тримали в полі зору усю ситуацію в Криму і долю кожного з тих, а якщо вважати Мустафаєва і Саїлова, їх вже 69, затриманих і тих, які утримуються за гратами... громадян України".

Як повідомляв Укрінформ, в понеділок в Криму пройшли обшуки і арешти активістів і цивільних журналістів Сервера Мустафаєва і Едема Смаїлова.