Активісти та діячі культури закликають світових лідерів підтримати Сенцова

Звернення

Світові лідери мають вжити усіх зусиль на підтримку незаконно засудженого в РФ  кінорежисера та письменника Олега Сенцова, який 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв'язнів.

Відповідний лист-звернення був оприлюднено під час спільної прес-конференції діячів культури, громадських активістів, учасників  АТО та Революції Гідності у прес-центрі НСЖУ у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Сьогодні вже п’ятий день, як Олег Сенцов оголосив голодування. І ми стривожені станом  здоров'я Олега. Розуміємо, що він йде на радикальний підхід, щоб привернути увагу загалом світових лідерів до ситуації, до того, що десятки і десятки українців переслідуються Російською Федерацією”, - завив голова НСЖУ Сергій Томіленко на початку заходу.

У листі-звернення наголошується, що на всій окупованій українській території російські агресори поводяться жорстоко і зухвало по відношенню до мирного населення: “За будь-які прояви незгоди з присутністю Росії на українській території наших співвітчизників таємно відстежують, затримують кидають за тюремні грати, піддають жорстоким тортурам, проводять незаконні судові дії, засуджують на довгі терміни утримання в таборах особливого режиму – так само, як це відбувалося за  темних часів радянщини, в найгірших і найбрудніших традиціях СРСР”.

Читайте також: Клімкін про політв’язнів: Виклик країні-агресору кинули понад 60 українців

Підкреслюється, що Росія все глибше занурюється в минуле, повертаючи собі сумнівну славу “тюрми народів” та гнобительки розумних, незалежних особистостей. “Засудження в сучасній Росії українського кінорежисера Олега Сенцова за вигаданими та недоказаними звинуваченнями на 20 років табору – безперечно, кільця одного ланцюга: намагання вкотре знищити, викорінити, витравити в українського народу право на власну історію та розвиток, незалежний від “братських” російських обіймів”, - йдеться у листі.

Зазначається, що Росія поводиться так нахабно і тому, що цивілізований світ, “попри всю декларативну обуреність такими діями кремлівського лідера та його оточення, так і не знайшов поки що дієвих механізмів впливу на зміну ситуації”.

Тому час зрозуміти: в долі політв’язнів, як і в пошуках рішень за багатьма іншими проблемами, зумовленими безкарною поведінкою Росії на міжнародній арені, обрано помилкову тактику і стратегію.

“Ми закликаємо усіх небайдужих людей і тих, хто наділений повноваженнями, докласти усіх зусиль, щоб переламати ситуацію. Невинно засуджені мають бути звільнені! На сьогодні це має стати одним із головних ультиматумів перед Російською Федерацією на рівні будь-яких стосунків та перемовин із цією країною”, - наголосили  учасники звернення.

Текст звернення, який вже підписали близько 60 осіб  і збір підписів триває, буде перекладено іноземними мовами та направлено до   дипломатичних відомств усіх демократичних країн світу.

Як повідомлялося, український політв'язень Олег Сенцов у колонії «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі 16 травня оголосив голодування, вимагаючи відпустити всіх українців, незаконно утримуваних у Росії та анексованому Криму.

Президент Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту продовжувати тиск на Кремль після того, як Сенцов оголосив про голодування.

Українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили у підготовці терактів та засудили до 20 та 10 років позбавлення волі відповідно. 

Загалом у Росії й в анексованому Криму перебувають 64 українські політв'язні, 27 з них наразі на території Росії. При цьому 58 з 64-ох затримані у Криму чи у справах, пов'язаних з Кримом.