Знищення Ханського палацу: "реставратори" взялися вже за дах

Відео

В окупованому Криму триває не санкціонована експертами заміна черепиці на даху мечеті Бахчисарайського ханського палацу. Кримські татари вважають, що таким чином об'єкт їх культурної спадщини позбавляють автентичності.

Про це у своєму репортажі розповів колишній голова комітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян АРК Едем Дудаков.

"Сьогодні тривають роботи з укладення на мечеті Хан-Джамі в Бахчисараї бутафорської черепиці-іспанки... Роботи проведені на більшій частині північної сторони мечеті. І кому потім скажеш, що це об'єкт культурної спадщини", - повідомив Дудаков.

У своєму репортажі він розповів про відмінність черепиці ручної роботи "татарки", яка, окрім того, що є автентичною, виглядає "більш благородно й об'ємно", від іспанської черепиці заводського виробництва, "схожої на шифер або профнастил".

Дудаков наголосив, що в Криму нікому захистити Бахчисарайський ханський палац, у зв'язку з чим "улаштовувачі цього вандалізму відчувають свою безкарність, відчувають, що спокійно можуть "розпиляти" кошти, працювати без комплексної експертизи, працювати "абияк" за принципом "і так годиться".

Читайте також: ЮНЕСКО ухвалило рішення щодо моніторингової місії у Криму

Він також наголосив, що "жоден, до кого ми зверталися, не втрутився в ситуацію - ні з міністерства культури, ні з держради, ні з міністерств інших", і нагадав про міру відповідальності кримських учених, "які бачачи все, мовчать".

Як повідомлялося, ЮНЕСКО прийняло рішення, яке відкриває можливість розміщення моніторингової місії та боротьби за охорону пам'яток культури в Криму, у тому числі Ханського палацу в Бахчисараї. Ханський палац - пам'ятка історії та культури загальносвітового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури, входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника. Активісти в Криму організували збір підписів проти організованої окупаційною владою "реставрації" Бахчисарайського ханського палацу, яка знищує його автентичність.