Справа 26 лютого: прокуратура АРК похвилинно встановила події під час мітингу

З боку проросійських активістів, які на мітингу 26 лютого в Сімферополі стояли з гаслами про від’єднання Криму від України, були перевдягнені військові регулярних військ Росії.

Водночас на мирному мітингу за територіальну цілісність України були присутні кубанські козаки.

Про це повідомляє у понеділок прокуратура АРК за результатами розслідування подій під стінами Верховної Ради Криму в Сімферополі 26 лютого 2014 року.

"З першого дня мого призначення на посаду прокурора Автономної Республіки Крим, розуміючи, що події, які відбувалися під стінами Верховної Ради в Сімферополі 26 лютого 2014 року, лягли в основу окупації нашої території, розслідування цього кримінального провадження було на особливому контролі", - зазначив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

За його словами, вдалося похвилинно встановити події, які відбувались цього дня, потерпілих осіб, співробітників правоохоронних органів та їхнє керівництво, які мали забезпечити організацію та охорону громадського порядку.

Окрім цього, встановлено, що на мобільні телефони нинішнього "глави" окупованого Криму Сергія Аксьонова протягом цього дня постійно надходили дзвінки від абонентів з Російської Федерації.

"Досить важливим фактом є те, що зі сторони проросійських активістів, які стояли з гаслами від’єднання півострову від України, були перевдягнені військові регулярних військ Російської Федерації, які в подальшому брали активну участь у захоплені аеропортів, адміністративних будівель та військових частин. Також під час проведення мирного мітингу за територіальну цілісність України були присутні кубанські козаки. Зауважу, що обидві категорії цих осіб не мають ні якого відношення до волевиявлення населення півострова", - пояснив прокурор автономії.

Читайте також: Вбивство Веремія: причетного Крисіна “вмили” зеленкою в Інституті серця

На сьогоднішній день трьом особам, а саме керівникам правоохоронних органів, повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ст. 367 ч. 2 Кримінального кодексу України (Службова недбалість). Вони оголошені у розшук. Слідством встановлено, що внаслідок їхнього халатного ставлення до виконання службових обов’язків із забезпечення охорони громадського порядку під час мітингу відбулися зіткнення між сторонами, в результаті чого 16 осіб отримали тілесні ушкодження та дві людини загинули.

Як повідомляв Укрінформ, 25 січня голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров під час допиту в Оболонському районному суді у справі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді повідомив, що серед учасників мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради Автономної Республіки Крим перебували невідомі люди зі зброєю.

Як відомо, 26 лютого 2014 року на центральній площі Сімферополя відбувся мирний мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. Тоді біля будівлі кримського парламенту з ініціативи Меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар. На противагу цьому мітингу був організований мітинг "Русского единства", що керувався поплічником російських окупантів Сергієм Аксьоновим. Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули й більше десяти осіб зазнали поранень.

Фото: Artur Shvarts /ЕРА