Екс-депутат Держдуми назвав дату запуску анексії Криму

Президент РФ Володимир Путін на терміновій нараді у ніч на 23 лютого 2014 року запустив процедуру анексії Криму.

Про це під час допиту в Оболонському райсуді Києва заявив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Висловлювалася точка зору, що є апробований уже у Південній Осетії сценарій, коли якась територія іншої країни з військовою чи без військової підтримки, що не відіграє принципової ролі, оголошує про незалежність. РФ офіційно визнає цю незалежність, проходить якийсь час, і потім можна приймати будь-яке рішення -  про прийняття цієї території чи неприйняття до складу держави", - зазначив колишній російський депутат.

Окрім того, наголосив він, під час тієї наради звучало, що пряма анексія Криму буде неконституційною дією.

Читайте також: Втеча Януковича і "замах" на Путіна: Пономарьов розказав про "кримську нараду" вночі

"Путін сказав, що всі ці питання необхідно вирішити, і наполіг на ухваленні рішення щодо безпосередньо анексії півострова. 23 лютого 2014 року процедура з анексії була запущена. І далі, вже наприкінці лютого, 27 числа, з'явилися перші озброєні люди, представники російської армії, окрім контингенту Чорноморського флоту на території Криму", - зазначив Пономарьов.

Як відомо, Росія анексувала Крим на початку 2014 року.

Державна Дума Росії ратифікувала договір про прийняття до складу Російської Федерації "республіки Крим та міста федерального підпорядкування Севастополя". На підтримку закону проголосували 443 депутати, один висловився проти - депутат від "Справедливої Росії" Ілля Пономарьов.

Міжнародне співтовариство не визнає анексії українського півострова.

За даними Генпрокуратури, екс-президента Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.