Винні у свавіллі проти Балуха будуть покарані - Клімкін

Винні у переслідуванні та винесенні вироку українському активісту Володимиру Балуху понесуть покарання.

Про це написав у Twitter міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

 "Фейкова судова система окупаційної влади безсила проти людей незламної волі. Останнє слово в суді Володимира Балуха - настанова вільної людини всім нам. Винні  у цьому свавіллі понесуть покарання", - написав Клімкін.

Як повідомлялося, у вівторок, 16 січня, Роздольненський "райсуд" під головуванням "судді" Олени Тедеєвої засудив Володимира Балуха, що незаконно звинувачується у зберіганні боєприпасів, до трьох років і семи місяців колонії-поселення й штрафу у розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тис. грн.). Спочатку прокурор запросив для звинуваченого 5 років і 1 місяць позбавлення волі з відбуттям у колонії-поселенні й оплату штрафу у розмірі 20 тисяч рублів (9,2 тис. грн.). Під час свого заключного слова на засіданні 15 січня Балух заявив, що справу проти нього "сфабриковано у зв'язку з його політичною позицією", і це не змусить його любити "нову батьківщину".

Читайте також: Балуха взяли під варту одразу після оголошення вироку

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де він живе, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

У серпні 2017 року суд ухвалив вирок українському активістові - три роки і сім місяців колонії загального режиму, а також штраф у розмірі десяти тисяч рублів. Під час розгляду апеляційної скарги вирок Балуху скасували. Справу відправили на повторний розгляд.

Роздольненський районний "суд" 1 грудня змінив запобіжний захід українському активістові на домашній арешт протягом двох місяців. Захист Балуха і правозахисники вважають, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію.

Після оголошення вироку українського активіста Володимира Балуха взято під варту.