Полозов вважає "вирок" Умерову прямою відповіддю Кремля на доповідь ООН

Адвокат Микола Полозов назвав сьогоднішній "вирок" щодо Умерова відповіддю російської влади на доповідь Управління Верховного Комісара ООН, яка була у зв'язку з ситуацією з правами людини в окупованому Криму.

Про це Полозов заявив у середу на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

Він зазначив, що покарання Умерова - це "пряма відповідь Кремля на доповідь Управління Верховного Комісара ООН, яка була у зв'язку з ситуацією з правами людини в окупованому Криму".

За словами адвоката, рішення "суду" щодо Умерова є "потворним оскалом російського правосуддя".

Він закликав Україну та світ докласти максимум зусиль для тиску на центр прийняття цього рішення - Кремль.

"Тому єдине, що ми в цій ситуації можемо зробити, я маю на увазі українське суспільство, українську владу і міжнародне співтовариство - це докласти максимум зусиль, максимум розголосу і чинити безпосередній тиск на центр прийняття цих репресивних рішень, який знаходиться не в кримському суді" , - заявив Полозов.

За його словами, є серйозна небезпека, що Умерова можуть перевезти до Росії, і два роки поселення колонії у випадку з Умеровим - "це фактично рівносильно смертної кари, оскільки витримати цього він не зможе".

Як розповів адвокат, Умерову, який страждає на хворобу  Паркінсона, цукровий діабет та ішемічну хворобу серця, навіть у звичайних домашніх умовах необхідний догляд, а в умовах колонії поселення російська влада забезпечити медичний догляд не зможе, оскільки медицина в російській пенітенціарній системі, за словами Полозова, знаходиться на вкрай низькому рівні.

На думку Полозова, нічим іншим, як жорсткими репресіями, назвати дії російської влади не можна - прокурор просив умовний термін, але суд за власною ініціативою взяв і посилив покарання.

Як повідомляв Укрінформ, російський суд в окупованому Криму 27 вересня засудив Ільмі Умерова до двох років колонії-поселення із забороною громадської діяльності на такий же термін.

Читайте також: Путін санкціонував вирок на вбивство Умерова - Чубаров

Російська ФСБ в окупованому Криму порушила проти Ільмі Умерова кримінальну справу 12 травня 2016 року за, нібито, заклики в ефірі телеканалу ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Його обвинувачують за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ). Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, примусова судово-психіатрична експертиза заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова викликали сильний громадський і міжнародний резонанс. Сам Умеров вважає порушену проти нього кримінальну справу політично мотивованою.