ЄС закликає Росію негайно зняти із Семени всі обвинувачення

Заява

Вирок кримському журналісту Миколі Семені є порушенням свободи думки та свободи медіа в анексованому Росією Криму.

На цьому наголошується в заяві Представництва ЄС в Україні.

“Вирок передбачає заборону журналістської діяльності. Це безсумнівно є порушенням свободи думки та свободи медіа. Це ще один приклад погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові після його незаконної анексії Росією”, - зазначається в документі.

У Представництва ЄС нагадали, що Семену засудили за його журналістську діяльність за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії - “публічні заклики до дій, що порушують територіальну цілісність Росії”.

“Російська влада використовує цю статтю проти тих, хто не визнає незаконну анексію Кримського півострову”, - йдеться в заяві.

Дипломати ЄС підкреслюють, що Європейський Союз також не визнає незаконну анексію Криму та продовжує її засуджувати як порушення міжнародного права. Європейський Союз й надалі підтримує територіальну цілісність та суверенітет України.

Читайте також: "Вирок" Семені є доказом репресій з боку агресора - МЗС

Європейський Союз закликає “негайно зняти з Семени всі обвинувачення, а також негайно звільнити всіх, кого ув’язнили з порушенням норм міжнародного права”.

Як повідомлялося, підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя засудив кримського журналіста Миколу Семену до двох з половиною років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Семену звинувачують в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У квітні 2016 року ФСБ РФ провела обшук в його будинку, а в травні того ж року йому висунули офіційне звинувачення. В даний час журналіст перебуває під підпискою про невиїзд.

Микола Семена заявляє, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне волевиявлення».

Правозахисні та журналістські організації вважають переслідування Миколи Семени політично мотивованим.