МЗС направило Росії ноту через "місцеві вибори" у Севастополі

Заява

Україна рішуче засуджує організацію Російською Федерацією 10 вересня на території тимчасово окупованого нею міста Севастополь незаконних виборів "губернатора", "довиборів депутата законодавчих зборів м. Севастополь", а також "довиборів депутатів окремих муніципалітетів".

Як зазначається у заяві МЗС України, розміщеній на сайті відомства, російському міністерству закордонних справ вже передано відповідну ноту протесту.

"Вважаємо такі дії Кремля продовженням грубих порушень Російською Федерацією державного суверенітету і територіальної цілісності України. Підкреслюємо, що будь-які кроки, спрямовані на легітимізацію незаконної окупації частини суверенної території України не створюють жодних правових наслідків щодо конституційно закріпленого статусу Автономної Республіки Крим та м. Севастополь як частини території України", - йдеться у заяві.

У МЗС наголошують, що проведення Росією фейкових виборів у м. Севастополь є черговим грубим порушенням Москвою основоположних норм і принципів міжнародного права, закріплених у тому числі у Статуті ООН, а також Резолюцій Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року та "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна) " від 19 грудня 2016 року, Гельсінського заключного акта Наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, зобов’язань Росії за багатосторонніми та двосторонніми міжнародними договорами.

Читайте також: МЗС: Україна не визнає будь-які "виборчі процеси" в окупованому Криму

"Результати т.зв. "волевиявлення" є нікчемними. Незаконний статус будь-яких посадових осіб чи органів, обраних чи призначених з порушенням законів України, а також будь-яких виданих ними нормативно-правових актів, визначений статтею 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", - підкреслюють в українському зовнішньополітичному відомстві.

В Міністерстві наголошують, що усі особи, які брали участь в підготовці та проведенні незаконних виборів на суверенній території Української держави, будуть притягнуті до відповідальності згідно із законодавством України.