Держдума РФ ускладнила стягнення українськими банками боргів кримчан

Російська Держдума ухвалила в третьому читанні закон, який дає можливість врегулювати борги кримчан без особистого спілкування з кредитором, через Фонд захисту вкладників (ФЗВ).

Про це повідомляє Інтерфакс

"Дія закону поширюється на заборгованість фізичних осіб і індивідуальних підприємців перед банками, щодо яких Нацбанк України ухвалив рішення про припинення їх діяльності на території Криму і Севастополя. Закон встановлює, що особи, які мають право на стягнення заборгованості, у разі наявності спору з боржником зобов'язані звернутися до фонду із заявою про врегулювання розбіжностей. Звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості вони можуть тільки за наявності письмової згоди позичальника", - йдеться в повідомленні.

Раніше в п'ятницю поправки до закону про погашення боргів кримчан перед українськими банками (422-ФЗ) були прийняті у другому читанні. Відповідно до закону, вимагати погашення боргу можуть тільки акредитовані при Фонді захисту вкладників російські компанії, які придбали борги в українських банків. На даний момент у ФЗВ акредитовано чотири компанії, вони скупили більше 1 млрд руб. боргів кримчан перед українськими банками.

Читайте також: Росія вигадала, як дозволити кримчанам не платити борги українським банкам

Правки до закону передбачають, що сам Фонд захисту вкладників перейде в розпорядження проросійської окупаційної влади Криму, при цьому Агентство зі страхування вкладів, яке зараз володіє ФЗВ, повинно буде перерахувати до фонду 1,5 млрд руб. невикористаного майнового внеску. У Криму і Севастополі вже готують регіональний проект.