Чубаров закликає створити конституційну комісію для зміни статусу Криму

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат  Рефат Чубаров закликає Президента України і уряд створити конституційну комісію для внесення змін до розділу 10 Конституції України.

Про це він заявив із трибуни Верховної Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"26 років тому саме в цей день, 20 січня, відбувся загальнокримський референдум щодо відновлення автономії Криму, яка була ліквідована у 1945 році у зв’язку з депортацією кримськотатарського народу... З нагоди дня Автономії маємо зробити відповідні уроки з минулого. Тому я знову закликаю Президента і уряд України якнайшвидше створити конституційну комісію, аби розпочати роботу над внесенням змін до розділу 10 Конституції України "Автономна Республіка Крим".  Ми маємо перетворити Автономну Республіку Крим в Кримськотатарську автономну республіку як невід’ємну складову частини України", – сказав Чубаров.

Він нагадав, що  цей референдум відбувся на самому початку повернення кримських татар на свою Батьківщину, ще був СРСР і  комуністичний режим.

"Москва була дуже занепокоєна тим, що доведеться відновлювати Кримськотатарську автономію у зв’язку з поверненням депортованого кримськотатарського народу на свою землю... Москва, намагаючись зупинити боротьбу українців за відновлення незалежної держави, хотіла мати потужний важіль, щоб утримувати Україну", – додав Чубаров.  

Нардеп додав, що кримські татари вимагали, щоб референдум відбувся "після того, як повернеться з вигнання весь народ – але Москва дуже поспішала, їй потрібен був такий інструмент тиску на Україну, щоб Україна не стала незалежною".