Проект "Візерунки світу" зблизить кримських татар та українців - Джапарова

Проект "Візерунки світу", що реалізується Міністерством культури України, має зблизити кримських татар та українців.

Про це на презентації проекту "Візерунки світу. Шляхи об'єднання, соціалізації та збереження етнічності кримських татар" в Укрінформі заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"До 2014 року кримськотатарська тема була відірвана від українського простору - інформаційного, культурного, історичного, і завдання нових чиновників та громадських активістів - наблизити кримських татар до українців, тому що Україна сьогодні живе серед кримських татар в окупованому Криму. Тому що здебільшого кримські татари страждають за свої проукраїнські погляди, тому що сьогодні окупаційна влада мститься кримським татарам за їхню позицію, за їхнє неприйняття Російської Федерації. І наше завдання - захистити їх, хоча наші можливості обмежені", - відзначила Джапарова.

Саме тому, вважає вона, сьогодні важливо говорити про Крим і реалізовувати подібні проекти.

Як вважає перший заступник міністра інформполітики, після того як Росія окупувала Крим, вона намагається "створити в Криму паралельну реальність і видавлювати звідти все, що стосується України". 

"Вона це активно робить, у тому числі, з використанням кримських татар. Вирощує "правильних" кримських татар - політиків, культурних діячів, спортсменів, які говорять про світле майбутнє кримськотатарського народу в Російській Федерації, про те, що кримські татари дуже раді російської дійсності. При цьому жодного слова про політичних ув'язнених такі люди, на жаль, не говорять", - розповіла Джапарова.

Вона відзначила ключову роль України в тому, щоб "не дати Росії спотворити ситуацію в Криму". 

Як вважає чиновник, уряд підтримує подібні проекти, тому що вони протидіють формуванню спотвореної паралельної реальності на окупованому півострові і "залишають Україну в Криму, хоча б на такому рівні - людському, тому що окупація стосується передусім не територій, не ділянок землі, вона стосується людей".

Так, зберігши людей, їхню свідомість, сім'ї, побут, культуру, історію та традиції, ми збережемо український Крим, вважає Джапарова.