Окупанти знайшли першого "свідка", який звинувачує Чийгоза - адвокат

У четвер "суд" в окупованому Криму заслуховував чергових свідків обвинувачення у справі Ахтема Чийгоза, якого звинувачують в організації масових безпорядків під час мітингу під стінами парламенту АРК 26 лютого 2014 року.

Про це написав в Facebook адвокат Микола Полозов.

"Судове засідання розпочалося з чергової відмови суду розглянути клопотання захисту про доставлення Ахтема Чийгоза до суду. Всього цього дня було допитано трьох свідків обвинувачення. Наступне засідання відбудеться завтра (в середу - ред.), початок о 9:30", - пише Полозов.

За його словами, першим давав свідчення Овсеп Аркімедович Мінасян, який з 23 лютого 2014 року записався в "народне ополчення". Ахтема Чийгоза свідок не бачив, нічого про його дії повідомити не зміг (пізніше свідок брав участь у бойових діях в Донецькій області на стороні сепаратистів). Другим був також свідок з "народного ополчення" - Сергій Сергійович Міленичев. За його словами, Чийгоз 26 лютого просто стояв поряд з Чубаровим, не виконуючи ніяких дій.

Третім свідком став Умеров Ейваз Асанович. Він від початку допиту висловив неприязнь до лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, Рената Чубарова, а також до Ахтема Чийгоза. "Неодноразово наголосив, що Меджліс є забороненою в Російській Федерації організацією, хоча на момент досліджуваних у судовому слідстві подій, жодних рішень щодо Меджлісу ухвалено не було. Також під час допиту було встановлено, що свідок займався політичною діяльністю в опозиції Меджлісу разом з нинішнім депутатом Держдуми Русланом Бальбеком (проти якого застосовано санкції міжнародного співтовариства - ред.)", - уточнює Полозов.

За словами Ейваза Умерова, 26 лютого російською мовою Чийгоз закликав до спокою і порядку, а кримськотатарською давав команду здійснювати тиск, вимовляючи «Бас» і «Ур», тобто сприяв масовим безпорядкам. "Свідок Ейваз Умеров став першим із допитаних 77 потерпілих і 48 свідків звинувачення, хто надав свідчення проти Чийгоза, вказавши при цьому на його конкретні дії", - резюмує адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, Ахтема Чийгоза було затримано в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингуючим протистояли проросійські активісти, в тому числі з партії «Русское единство», керівництво якої здійснював нинішній «глава» Криму Сергій Аксьонов. Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових безпорядків. Проте довгий час жодний допитаний свідок не зміг повідомити про якісь дії Чийгоза під час мітингу біля стін ВР АРК.