МЗС просить міжнародні організації посприяти доступу до Панова

Кримська криза

МЗС звернулося до СММ ОБСЄ, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Моніторингової місії ООН з прав людини з проханням вжити заходів для отримання доступу до затриманих окупаційною владою Криму громадян України.

Про це повідомляє зовнішньополітичне відомство на своєму сайті

"МЗС звернулося з проханням до СММ, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні вжити заходів для отримання доступу до затриманих окупаційною владою громадян України, зокрема, Євгена Панова", - йдеться у повідомленні.

Разом з цим Міністерство закордонних справ України офіційно надіслало ноту Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні (СММ) щодо необхідності посилення присутності СММ ОБСЄ вздовж усієї адміністративної межі з Автономною Республікою Крим та кордону України з Російською Федерацією, у тому числі тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського державного кордону, вжиття заходів для отримання Місією доcтупу до Автономної Республіки Крим для оцінки ситуації на контрольованій російськими окупаційними силами території відповідно до Рішення № 1117 Постійної Ради ОБСЄ щодо розміщення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Як повідомлялось, на вимогу делегації України в Раді Безпеки ООН (РБ ООН) тривають закриті консультації з розгляду питання про провокаційні заяви Російської Федерації щодо України.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на "критично важливих об'єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова", у підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Президент України Петро Порошенко назвав звинувачення Кремля щодо Криму "безглуздими і цинічними".

У Генштабі Збройних сил України спростували заяву ФСБ і назвали її провокацією. Державна прикордонна служба України заявила, що Росія в останні дні стягнула оснащених новою технікою військових до адмінмежі між анексованим нею Кримом і материковою Україною, і закликала українців утриматися від поїздок до півострова.

ФСБ оголосила 39-річного українця Євгена Панова, жителя Запорізької області, учасника АТО, співробітником ГУР МО України і звинуватила його в організації терактів на території окупованого Криму. Суд арештував його на два місяці, і наразі до нього не пускають ані правозахисників, ані адвоката.

Раніше Кримська правозахисна група заявила про незаконне позбавлення Панова волі, а також завдані йому тілесні ушкодження і, можливо, навіть тортури.

Поліція України відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення Панова за зверненням його родичів.

Фото: Крим.Реалії