МЗС вимагає припинити репресії в Криму

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на серію обшуків, які пройшли 12 травня в анексованому Росією Криму.

Як зазначила речниця українського МЗС Мар'яна Беца у Твітері, українські дипломати вимагають припинити репресії в Криму.

"Знову обшуки в окупованому Криму. Залякування, переслідування кримських татар. Вимагаємо від окупанта припинити репресії", - написала вона.

"Міжнародні організації мають мати доступ до окупованого Криму для постійного моніторингу ситуації з правами людини", - додала Беца.

Вранці 12 травня голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв заявив про проведення обшуків як мінімум у п'яти будинках кримських мусульман у Бахчисараї. Також про обшук повідомили в місцевому кафе, куди, за словами співробітників, приїхали два автобуси озброєних силовиків.

Підконтрольний Росії прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська стверджує, що в Бахчисараї проходять оперативно-слідчі дії, під час яких затримано прихильників організації «Хізб ут-Тахрір». За її інформацією, затримано чотирьох, щодо 3 жителів Бахчисарая порушено кримінальну справу.

Українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово заявляли про погіршення дотримання прав людини в Криму після його анексії Росією. Особливий тиск і репресії з боку російської влади відзначають відносно кримських татар і проукраїнського населення, які живуть на півострові.

Підконтрольна Росії влада Криму стверджує, що заяви правозахисників щодо порушення прав людини на півострові перебільшені.