Глави МЗС країн Північної Європи обіцяють не забути Росії анексію Крим

Порушення міжнародного права не може відбуватися без наслідків. Росія не повинна залишатися безкарною і має відповісти за анексію Криму, а санкції проти неї мають залишатися чинними. 

Про це йдеться в заяві міністрів закордонних справ Швеції, Естонії, Литви, Латвії, Фінляндії та Данії, інформує Politico.
"Минуло два роки відтоді, як Росія незаконно анексувала Крим і Севастополь. 18 березня 2014 року ознаменувало початок наступу Росії на територіальну цілісність України, що є найбільш кричущим порушенням Статуту ООН, міжнародного права, Гельсінського заключного акта та Паризької хартії за останні десятиліття", - зазначають міністри.
В заяві наголошується, що відтоді ситуація з правами людини в Криму різко погіршилася. Кримчани змушені приймати російське громадянство, а повідомлень про катування та жорстоке поводження з етнічними українцями та членами татарської громади все більше. Крім цього, українська мова перебуває під сильним тиском, а свобода ЗМІ обмежена. 
За словами міністрів, такі незаконні та агресивні дії Росії не можна забути.
"Крим не забутий. І Росія повинна бути притягнута до відповідальності. Кримські татари та інші кримчани, які постраждали від репресивної політики Росії, повинні підтримуватися", - підкреслюють глави МЗС.
Міністри зазначають, що політика невизнання ЄС анексії Криму є "найяскравішим і найбільш ефективним проявом підтримки".
Крім цього, глави МЗС закликають бути пильними та тримати під постійним контролем санкції щодо Росії, щоб "усунути лазівки і переконатися, що вони ефективні".
"Санкції залишатимуться в силі доти, доки незаконна анексія Криму Росією триватиме", - наголосили вони.