Заява Джонсона про атаки по Росії зброєю США зумовлена виборами, а не проукраїнськістю - експерт

Зміна позиції спікера Палати представників США Майка Джонсона щодо атак об’єктів у Росії американською зброєю зумовлена передвиборчою політичною боротьбою в США, а не тим, що він «раптово» став проукраїнським політиком.

Таку думку висловив експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«Все дуже просто. Зараз будь-яка заява американського політика, будь-яка заява людини, яка в цьому році іде на вибори, в першу чергу пов’язана з цими виборами», - сказав Краєв.

За його словами, всі заяви представників адміністрації Байдена з точки зору протидії російській агресії виглядають доволі слабкими і обережними, тому їхні політичні опоненти закликають до протилежного.

«Якщо Байден і його адміністрація бояться завдавати ударів американською зброєю по території Росії, трампісти і консервативні республіканці будуть закликати це робити. Якщо Байден не хоче виділяти ATACMS із цільною бойовою частиною, як ми бачимо, республіканці, а точніше Майкл Джонсон, внесли це положення у новий бюджет для України на понад 60 млрд. Тобто ця зміна (позиції Джонсона - ред.) не є непередбачуваною, вони (демократи і республіканці - ред.) завжди гратимуть один проти одного», - сказав Краєв.

За його словами, він не може констатувати, що Майк Джонсон «раптово став проукраїнським політиком».

«Він просто залишився трампістом, який не хоче, щоб Байдена переобрали», - вважає експерт.

Коментуючи заклик низки конгресменів до міністра оборони Ллойда Остіна дозволити Україні удари по території РФ, Краєв висловив думку, що це теж є частиною політичної боротьби у США. У цьому контексті він зазначив, що Міністерство оборони США належить до президентської вертикалі, тобто Ллойд Остін «так чи інакше є «людиною Байдена».

Читайте також: Республіканець Маккол показав Блінкену, як зброя США може знищувати бази РФ вздовж кордону України

Водночас експерт нагадав, що Остін тривалий час вважався одним з ключових «яструбів», які обстоювали надання Україні «більше зброї і більше прав», хоча його позиція з цього приводу змінювалася на більш обережну. Однак, на думку Краєва, у рік президентських виборів очільник Пентагону навряд чи вступатиме у відкритий конфлікт з Конгресом на тлі того, як політичні опоненти демонструють готовність робити більше.

«Тому насправді дуже ймовірно, що з подачі адміністрації Байдена і після того, як ця проблема стала публічною завдяки заяві Конгресу, можна очікувати, що Пентагон все ж таки змінить свою думку і, скоріш за все, негласно, але цей дозвіл (щодо атак об’єктів у Росії американською зброєю - ред.) може бути наданий найближчим часом», - спрогнозував експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма».

Як повідомляв Укрінформ, спікер Палати представників США Майк Джонсон у розмові з журналістами у Вашингтоні в середу висловив позицію, що Україна повинна сама вирішувати, як вести війну, зокрема, не обмежувати ЗСУ щодо атак об’єктів у Росії американською зброєю.

Напередодні двопартійна група конгресменів, членів постійного комітету Палати представників США з питань розвідки, закликала міністра оборони Ллойда Остіна дозволити Україні удари по території РФ американською зброєю. Також вони наголосили на важливості посилення українських ВПС та протиповітряної оборони.

Фото: Getty Images