Зеленський змінив командувача Сил спецоперацій

Указ

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України і призначив на цю посаду Олександра Трепака.

Як передає Укрінформ, відповідні укази №313/2024 та №314/2024 від 9 травня опубліковані на сайті Президента.

Як повідомляв Укрінформ, 3 листопада 2023 року Зеленський звільнив Віктора Хоренка з посади командувача Сил спецоперацій та призначив на цю посаду Лупанчука.

Читайте також: Зеленський провів кадрові перестановки в низці обласних управлінь СБУ

Зеленський 8 травня також звільнив ексголовнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного з військової служби.

***

Олександр Трепак народився у 1976 році. Є військовим у четвертому поколінні. Обіймав різні посади в розвідувальних підрозділах Збройних сил України і служив у кількох видах розвідки: військовій, радіорозвідці та інформаційній.

Трепак брав участь в Антитерористичній операції з квітня 2014 року.

З 27 серпня по 3 жовтня 2014 року був старшим військовим начальником з оборони території аеропорту "Донецьк", здійснював безпосереднє керівництво відбиттям усіх спроб штурму та захоплення аеропорту.

23 березня 2016 року був призначений командиром Кіровоградського 3-го полку спецпризначення.

У червні 2017 року закінчив Національний університет оборони імені Івана Черняховського.

Наприкінці 2020 року Трепак став начальником штабу - заступником командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Має звання Героя України.

За мотивами подій оборони Донецького аеропорту був відзнятий художній фільм "Кіборги", в якому роль Трепака виконав Роман Семисал.

Фото: ОП