Боррель анонсував відкриття у Києві офісу оборонних інновацій

ЄС відкриє у Києві офіс з інновацій наприкінці року, щоб сприяти зростанню українських стартапів та оборонних компаній.

Про це сьогодні у Брюсселі під час виступу перед учасниками Форуму оборонної промисловості ЄС-Україна заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Співробітництво, яке ми хочемо підтримати сьогодні, має йти в обидві сторони. Європейські оборонні системи мають багато чого запропонувати, але також мають багато чому повчитися в України. Ми маємо структурно нарощувати спроможності нашої оборонної промисловості, що є ключовим фактором у війні на виснаження на зразок цієї», - сказав Боррель.

«Саме тому ми щойно представили першу Європейську стратегію (оборонної) промисловості. Ми запропонували розпочати негайну роботу з інтеграції українських оборонних компаній в систему оборонної промисловості ЄС. Ми маємо інтегрувати українські оборонні спроможності, з промислової точки зору, із нашими… Наша здатність доставляти більше та швидше ракети, артилерійські боєприпаси, засоби протиповітряної оборони - це питанням життя та смерті для тисяч мирних людей та військового персоналу в Україні. Це також про нашу безпеку, яка є у цьому ставкою», - наголосив високий представник ЄС.

За його словами, у конкретному вимірі така інтеграція означає, зокрема, розвиток системи спільного замовлення між європейськими та українськими оборонними підприємствами. Форум, який відбувається сьогодні у Брюсселі, має визначити конкретні можливості для спільних ініціатив за участю українських та європейських компаній, щоб наростити оборонне виробництво в Україні, допомогти їй у зусиллях з переозброєння та у фінансуванні цього процесу, сказав Боррель.

Він зауважив, що така робота вже розпочалася, декілька європейських компаній нещодавно вже стали учасниками спільних підприємств в Україні, що дозволило, наприклад, наблизити до фронту спроможності з ремонту та обслуговування техніки, а також з виробництва артилерійських боєприпасів.

Читайте також: Для ЄС важливо налагодити виробництво зброї в Україні - Боррель

«Нам потрібно йти далі. Ми відкриваємо новий офіс з інновацій у Києві наприкінці року, щоб сприяти зростанню українських стартапів та оборонних компаній. Ми асоціюємо з цим «хабом» Європейське оборонне агентство, зокрема, у сфері автономних систем для військової логістики. Але фінансування є ключем у всіх цих зусиллях», - наголосив високий представник ЄС.

Він нагадав, що країни-члени утворили новий пакет допомоги для України в розмірі у 5 мільярдів євро в рамках Європейського фонду миру.

«Щойно країни-члени погодяться використовувати надходження від російських заблокованих активів, ці ресурси будуть спрямовані в Україну для відповіді на її нагальні військові потреби, і прямо – для української оборонної промисловості. Саме таким є мій твердий намір. Ці гроші мають бути спрямовані в Україну, що вона була здатною виробляти (зброю) самотужки та на своїй території», - підкреслив Боррель.

Він закликав залучені держави та оборонні підприємства бути «більш креативними» у шляхах доставки та забезпеченні військових спроможностей в Україну. Як зауважив Боррель, така країна, як Данія, надає приклад у цьому контексті, інвестуючи прямо в українську оборонну промисловість, - це саме той шлях, яким треба рухатися далі.

Водночас країни-члени мають зважити на варіанти закупівлі військового обладнання від українських компаній або від українсько-європейських спільних підприємств, сказав Боррель.

«Це, як і все у цій війні, потребує інновацій. Якщо обладнання, якого потребує Україна, може бути вироблено в Україні, – давайте закуповувати його для них, щоб допомогти їм виробляти це у себе вдома, забезпечуючи фінансову спроможність, щоб купувати цю продукцію. Це спільний шлях, який має стати ключовим елементом для нашого промислового співробітництва», - додав високий представник ЄС.

Читайте також: Камишін у Брюсселі: Моє завдання - залучити гроші ЄС для оборонного виробництва в Україні

Як повідомлялося, сьогодні, 6 травня, у Брюсселі відбувається Форум оборонної промисловості ЄС-Україна, який зібрав понад 350 учасників, включаючи представників урядових організацій та європейського бізнесу. Головною метою заходу є подальша підтримка та інтеграція українського оборонно-промислового комплексу в структуру європейської оборонної промисловості для негайного забезпечення потреб України в озброєнні і військовій техніці та для нарощування спроможностей європейського оборонного виробництва.