Для ЄС важливо налагодити виробництво зброї в Україні - Боррель

Для Євросоюзу важливо інтегрувати український ОПК з європейською оборонною промисловістю та налагодити виробництво військового обладнання безпосередньо в Україні.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком Форуму оборонної промисловості ЄС-Україна заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо понад 140 фірм, що прибули з 25 країн. Мета - зважити на спроможності української промисловості та європейської промисловості, подивитися на можливості використання європейського фінансування з метою виробляти більше та швидше. Якщо можливо – безпосередньо в Україні. Це важливо, щоб це виробництво здійснювалося в Україні, українськими фірмами, за європейської підтримки. Ми заощадимо на транспортуванні і ми будемо виробляти просто там, де ця продукція є необхідною», - сказав Боррель.

Він зауважив, що це вже третій подібний захід з розвитку української оборонної промисловості. Перший такий форум відбувся в Україні, друга зустріч – у Сполучених Штатах, третю приймає Брюссель. Результатом брюссельського форуму має стати, зокрема, оцінка можливостей у фінансуванні українського оборонного виробництва з використанням коштів Фонду миру, де створений спеціальний фонд з підтримки України.

Боррель наголосив на тому, що представники 140 компаній, які прибули на форум, усвідомлюють, що Україна перебуває у війні і що російські загарбники намагаються атакувати оборонні спроможності країни. Тож завданням є не лише розгортання в Україні промислових спроможностей для нарощування оборонного виробництва, але й забезпечення спроможностей для їх надійного захисту. Це є першочерговим завданням, після виконання якого вже можна буде говорити про другу складову процесу – хто саме буде більше виробляти в Україні і як зміцнювати зв'язок між оборонною промисловістю України та європейською обороною промисловістю.

«Україна є країною у війні, вона не виробляє у нормальних умовах. Саме тому представники промисловості мають розуміти, що, по-перше, це нові можливості, по-друге - що є ризик, і третє – що є фінансування. Всі три речі разом, щоб ділитися технологіями. Наприклад, ви маєте добре виробництво дронів, ймовірно, ЄС має повчитися від вас. Але ми маємо спроможності, які можуть бути розгорнуті в Україні. Ми вже виробляємо в Європі, але ми маємо бути здатними виробляти на вашій території, щоб скоротити вартість (транспортування), скоротити час постачання та краще відповідати на ваші потреби», - зазначив високий представник ЄС.

Читайте також: Україна вже почала виробляти снаряди, але й надалі розраховує на постачання від партнерів - Камишін

Як повідомлялося, 6 травня у Брюсселі відбувається Форум оборонної промисловості ЄС-Україна, який зібрав понад 350 учасників, включаючи представників урядових організацій та європейського бізнесу. Головною метою заходу є подальша підтримка та інтеграція українського оборонно-промислового комплексу в структуру європейської оборонної промисловості для негайного забезпечення потреб України в озброєнні і військовій техніці, та для нарощування спроможностей європейського оборонного виробництва.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación