Росія формує війська для наступу на Харків, але захопити місто не зможе - ISW

Росія передислокувала частину військ до Курської області та формує нове угруповання, ймовірно, в межах підготовки до масштабного наступу на Харків. Однак окупантам не вистачить сил для захоплення великого міста.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ. 

За повідомленнями, російські військові передислокували батальйон 76-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ) до Курської області в рамках більш масштабних зусиль Росії зі збору оперативно значущих сил для можливої майбутньої російської наступальної операції на північно-східній Україні та в місті Харкові.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначав, що в Бєлгородській, Курській і Брянській областях у складі Північного угруповання військ російські військові зосередили близько 50 тис. осіб.

Читайте також: Російська армія втратила в Україні вже 475 300 загарбників

Також російські військові готують і формують Північне угруповання військ з елементів Ленінградського військового округу (ЛВО), яке діятиме переважно на Бєлгородсько-Харківському оперативному напрямку.

Машовець зазначає, що російські військові перекинули до складу Північного угруповання військ живу силу і техніку 30-го мотострілецького полку (72-га мотострілецька дивізія, 44-й армійський корпус, ЛВО) і 128-ї окремої мотострілецької бригади. Росіяни роблять вигляд, що розвантажують на залізничних станціях в ізольованих районах Курської області війська і техніку для передислокації до Північного угруповання військ, щоб потім здійснити марш до місць дислокації в Бєлгородській області.

Машовець зазначив, що підрозділи 30-го мотострілецького полку спочатку були передислоковані на залізничну станцію Курськ, а опісля - перенесені далі у Бєлгородську область, щоб, імовірно, попрямувати до місць зосередження біля Харківської області.

Крім того, аналітик нагадав, що російські війська нещодавно посилили повітряні, безпілотні та ракетні удари по північно-східних прикордонних регіонах України, таких як Чернігівська, Сумська і Харківська області.

Читайте також: Фінська спецслужба: Основна мета диверсій Росії - підірвати підтримку України

Машовець повторив оприлюднену раніше оцінку ISW, що російське Північне угруповання військ, скоріш за все, не зможе провести успішну наступальну операцію для захоплення Харкова, і припустив, що елементи російських 11-го АК, 44-го АК і 6-го АК (усі - ЛВО) в подальшому можуть спробувати провести обмежені наступальні дії або провести транскордонні рейди на територію Харківської та Сумської областей.

«Українські офіційні особи дедалі частіше попереджають про загрозу можливої російської наступальної операції з метою захоплення Харкова. ISW продовжує оцінювати, що російським військовим не вистачає необхідних для захоплення міста сил. Але російські наступальні операції проти Харкова чи Сум відтягнуть і закріплять українські сили з інших, більш важливих ділянок фронту», - йдеться у звіті ISW.

Що стосується українського наступу, офіційні особи США продовжують сигналізувати про свою підтримку нових українських контрнаступальних операцій у 2025 році, хоча ISW продовжує вважати, що Україні слід якомога швидше перехопити наступальну ініціативу, оскільки ця ініціатива на боці РФ протягом 2024 року надасть Росії низку переваг.

Читайте також: Росіяни за тиждень завдали 34 ракетних та майже 600 авіаційних ударів - Генштаб

«Здатність України звільнити свою територію і провести контрнаступальні операції залежить від низки неухвалених рішень на Заході, в Росії та Україні, а будь-які зовнішні спроби нав'язати часові рамки для українських контрнаступальних операцій ігнорують реальну ситуацію на полі бою», – зазначають у звіті.

Як повідомляв Укрінформ, раніше командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк заявив, що у російських сил є план захопити Харків та Суми, але зауважив, що поки незрозуміло, наскільки серйозний план ворога та чи вдасться йому захопити обидва міста.