Тренування українських військових не порушувало б нейтралітет Австрії - експерт

Ексклюзив

Тренування Австрією українських військових теоретично не було б порушенням нейтралітету республіки, але все впирається у внутрішньополітичні міркування.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу бригадний генерал австрійської армії у відставці, нині президент Центру стратегічного аналізу (CSA) Вальтер Файхтінгер.

"Особисто я розглядаю це не як порушення, а як реалістичну можливість. Як це виглядає на практиці, чи є відповідні можливості, чи можна взяти участь у цьому навчанні – тут мені не вистачає даних. Я цього не знаю. Але суто теоретично я не бачу тут проблеми", - відповів експерт на запитання, чи було б порушенням австрійського нейтралітету тренування Австрією українських військових.

За словами Файхтінгера, це стосується також і навчання спеціалістів у сфері розмінування. "Я вважаю, що все, що стосується навчання, не є проблемою", - заявив він.

На переконання президента Центру стратегічного аналізу, "це суто внутрішньополітичні міркування" – чи робити проводити це навчання українських військових, чи ні.

Водночас бригадний генерал у відставці висловив переконання, що нейтральна Австрія насправді робить у питанні підтримки України "більше, ніж заведено вважати". Передусім, це стосується дозволу на проходження військових вантажів через територію республіки у напрямку України.

"Важливим фактором є те, що, наприклад, вантажі підтримки для України можуть транспортуватися через Австрію. Це стало можливим, тому що є мандат ЄС, рішення Євросоюзу. Так Австрія у певному сенсі "звільнена" від свого нейтралітету, як це було б і в разі мандату Ради Безпеки ООН. Саме тому ми можемо відкрити кордони та дозволити транспортування вантажів підтримки, зокрема військових, та прольоти", - заявив Файхтінгер.

Він додав, що "постачання зброї – це вже зовсім інше" і "тут вже у нас будуть проблеми з нейтралітетом".

Читайте також: Європейці мають знати, що російські війська можуть бути на кордонах Польщі - Боррель

Як повідомляв Укрінформ, у лютому минулого року міністерка оборони Австрії Клаудіа Таннер заперечила можливість проходження українськими військовими тренування в Австрії для керування основними бойовими танками Leopard 2.

Експерт із міжнародного права Ральф Янік вказував тоді на те, що нейтралітет Австрії не стоїть на заваді навчанню українських танкістів, оскільки на це є рішення Євросоюзу, членом якого є країна. Більше того, на австрійських танках Leopard 2 наразі вже проходять навчання іноземні солдати з країн НАТО – Угорщини та Чехії.