Битва за Україну. День сімсот дев’яносто шостий

ЗСУ вдалося встановити контроль над островом Нестрига в дельті Дніпра. Польські «протестанти» повністю зняли блокаду кордону з Україною

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот дев’яносто шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- 29 квітня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув із неоголошеним візитом до Києва. Він зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським. Основні тези спільного брифінгу:

  • Обговорили ініціативу щодо створення спеціального Фонду фінансової підтримки української оборони обсягом 100 млрд євро терміном на п’ять років Зеленський.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив запрошення Президенту України до участі в ювілейному саміті Альянсу у Вашингтоні у 9-11 липня Зеленський.
  • Є три головні пункти, від яких залежать стабілізація на фронті, потужність армії у перехоплені ініціативи і розгортання контрнаступальних дій: це проголосована фінансова підтримка партнерів, вчасне постачання зброї і що конкретно в межах ухваленої допомоги отримає Україна Зеленський.
  • Рішення про запрошення України до членства а НАТО навряд чи відбудеться під час ювілейного саміту Альянсу у Вашингтоні в липні поточного року, оскільки таке рішення потребує одноголосного рішення всіх 32 країн Альянсу Столтенберг.
  • Після скликання засідання Ради Україна-НАТО західні партнери запевнили, що у процесі постачання ракет до систем «Patriot» затримок не буде Зеленський.
  • У НАТО зосереджені на постачанні в Україну систем протиповітряної оборони Patriot, а також на оновленні раніше переданих засобів ППО – Столтенберг.
  • Допомога із ухваленого США військового пакета вже почала надходити в Україну Зеленський.
  • Україна може здобути перевагу на полі бою, її союзники в Північноатлантичному альянсі збільшують підтримку й оборонне виробництво Столтенберг.

- Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Києва виступив з промовою у Верховній Раді. З трибуни ВР він підтвердив, що у майбутньому Україна стане членом НАТО, та висловив повагу мужності українського народу і ЗСУ у протистоянні російській агресії – Ірина Геращенко, нардеп від «Євросолідарності».

***

- Постійне представництво України при Раді Європи передало генеральному секретарю РЄ оновлену інформацію щодо відступу від зобов'язань, узятих відповідно до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, у зв'язку з воєнним станом – сайт Ради Європи.

- ЄС розуміє складні умови, в яких перебуває Україна з точки зору дотримання універсальних прав та свобод людини, та не вважає, що Україна може зловмисно порушувати цінності і принципи, які є важливими для дотримання власних міжнародних зобов’язань та для відносин між країною і Євросоюзом – Пітер Стано, речник ЄС.

- Рада Європейського Союзу затвердила мандат на перемовини з Україною щодо продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень –  пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Конфіскація російських активів на користь України на суму близько 320 мільярдів доларів дасть їй змогу вести війну щонайменше до кінця 2028 року – Reuters.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, Президент України: «Сьогодні ми можемо відзначити, що Україна та Альянс досягли найвищого рівня відносин за увесь час нашої незалежності. Але не найбільшого з можливих, і саме про це ми сьогодні говорили і продовжимо говорити після пресконференції».

Джеймс Хіппі, ексміністр Збройних сил Великої Британії: «Патова ситуація або, не дай Боже, поразка України обіцяє нову холодну війну, яка триватиме десятиліттями й коштуватиме на трильйони доларів більше».

Кая Каллас, прем'єр-міністр Естонії: «Україна потребує як нашої швидкої військової допомоги, так і довготермінової підтримки. Цілі РФ не змінилися... У зв’язку з цим усі пакети зброї та боєприпасів, зокрема найновіші від Великої Британії та США, дуже вітаються».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Херсонському напрямку нашим підрозділам вдалося просунутись у районі Велетенського та встановити контроль над островом Нестрига, у дельті Дніпра й тривалий час залишався сірою зоною – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ. Це суттєво підвищить якість контрдиверсійних заходів ЗСУ.

- Сьогодні 106 років військово-морському прапору Збройних сил України. Його було піднято у Севастополі на кораблях Української Народної Республіки, його піднімають і сьогодні, його будуть піднімати і надалі – Дмитро Плетенчук, директор комунікацій Сил оборони Півдня.

- Ворог продовжує тиснути на Краматорський напрямок, найгарячішими точками залишаються Іванівське й Часів Яр. Задля захоплення Часового Яру, Росія намагається обійти його по флангах через населені пункти Богданівка та Іванівське. Також ворог штурмує Андріївку та Кліщіївку – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських загарбників на лівому березі Дніпра в районі Кринок та чотири на Оріхівському напрямку – в районі Старомайорського – Сили оборони півдня України.

- Потяги з пальним стоять на Тамані вже місяць, бо росіяни не впевнені, що Кримський міст їх витримає після отриманих пошкоджень – Дмитро Плетенчук, начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня.

- Технічно Польща здатна закрити небо над західними регіонами України, оскільки має системи протиповітряної оборони великого радіуса дії Patriot, але для цього потрібна політична воля – Ілля Євлаш, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

- Збільшення чисельності Держприкордонслужби України на 15 тисяч осіб зумовлене формуванням нових підрозділів у складі ДПСУ та зміною стратегії охорони кордону – Андрій Демченко, помічник голови Держприкордонслужби України – прессекретар відомства. Про це та інше в інтерв'ю Укрінформу.

***

Російські окупанти обстріляли Харківщину, Донеччину, Запоріжжя, поранень зазнали 8 мирних жителів – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- До України з робочим візитом прибули парламентарії Сейму та Сенату Польщі – представники депутатської групи дружби між двома країнами – Руслан Стефанчук, голова ВРУ. Учасники зустрічі обговорили військову підтримку та Формулу миру.

- Уряд заборонив суцільні рубки у гірських лісах Карпат. Документ набере чинності через три роки – пресслужба Держагентства лісових ресурсів.

- Платформа Telegram розблокувала офіційні українські чат-боти СБУ, ГУР та Мінцифри, що допомагають у боротьбі з російською агресією – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. За словами Ярослава Юрчишина, глави комітету з питань свободи слова, до блокування чатботів України причетна ФСБ.

- Речник платформи Телеграм заявив, що блокування низки офіційних ботів, у тому числі й чат-боту української розвідки, сталося через помилку – Reuters.

- Українці подали більш як 120 тис. декларацій про доходи у 2023 році на загальну суму понад 80 млрд грн – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Упродовж року учасники defense-tech кластеру Brave1 отримали 186 грантів на свої розробки на загальну суму $3,2 млн – Михайло Федоров,  міністр цифрової трансформації.

- У регіонах України станом на 29 квітня через мережеві обмеження діють графіки відключень електрики для понад 200 тисяч абонентів на Харківщині і в Кривому Розі, через обстріли та бойові дії знеструмлювалися і залишаються без світла споживачі ще 7 регіонів – Міненерго.

***

- З початку російського повномасштабного вторгнення українські правоохоронці відкрили понад 10,7 тисячі кримінальних справ через ухилення від призову на військову службу – Офіс генпрокурора.

- Нацагентство із запобігання корупції промоніторило спосіб життя ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, генерала Андрія Наумова і виявило ознаки корупції на понад 32,7 млн грн – НАЗК. Матеріали щодо ексочільника СБУ направлено до Офісу генпрокурора для проведення досудового розслідування та притягнення його до кримінальної відповідальності.

***

- В Україні від гепатиту В вакциновано лише 61% дітей – МОЗ.

- Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук у своєму відеозверненні закликав до запропонованого Папою Римським Франциском обміну «всіх на всіх», зокрема жінок, медичних працівників і священнослужителів – УГКЦ.

- Майстриня Галина Ковальська із Жовкви Львівської області встановила рекорд України, створивши 10 вишитих писанок заввишки від 0,9 до 1,5 метра – Жовківська міськрада.

- 29 квітня на 76-му році життя помер легендарний футболіст київського «Динамо», тренер національної збірної України Михайло Фоменко – Dynamo.kiev.ua

***

- Фонд державного майна України минулого тижня провів 13 аукціонів, на яких реалізував активів на 59,22 млн грн – пресслужба ФДМУ.

- За перші три місяці 2024 року Укргазвидобування видобуло на 12% більше газу, ніж за аналогічний період рік тому. Це на 70 мільйонів кубометрів більше, ніж було заплановано – Олексій Чернишов, голова правління НАК «Нафтогаз України».

- Сукупний державний (прямий і гарантований) борг України у березні порівняно з попереднім місяцем збільшився на 5,1%, або на 7,36 млрд доларів, до 151,05 млрд доларів, що є історичним максимумом – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина візьме участь у неформальному засіданні Ради із загальних справ Євросоюзу, приуроченій до двадцятої річниці розширення ЄС, коли до Євросоюзу приєдналися 10 нових держав-членів (2004 рік). З цієї нагоди до Брюсселя прибудуть делегації всіх країн-кандидатів – Офіс Стефанішиної.

- Австралія оголосила новий пакет військової допомоги Україні на $100 млн. У нього увійдуть, зокрема, системи ППО та безпілотні авіаційні системи – Міноборони України.

- Фонд енергетичної підтримки при Енергетичному співтоваристві оголосив про закупівлю газових турбін для України. Закупівлю проводить проєкт «Енергетична безпека», що фінансується Агентством розвитку США USAID і реалізується компанією Tetra Tech – сайт Енерготовариства.

- Україна отримала гуманітарну допомогу від латвійського донора Latvenergo загальною вагою понад 325 тонн. Вантаж містить трансформатор потужністю 250 МВА та 60 тонн трансформаторної оливи до нього – Міненерго.

- Перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко та державний міністр зовнішньої торгівлі ОАЕ Тані бін Ахмед Аль Зеюді підписали спільну заяву про завершення переговорів щодо міжурядової угоди про всеосяжне економічне партнерство – Мінекономіки.

- Україна вперше взяла участь у кібернавчаннях Locked Shields 2024, які проходили в Таллінні за участю більш як 4000 експертів з-понад 40 країн світу – Представництво НАТО в Україні.

***

- Повне припинення польськими фермерами блокади кордону з Україною є результатом послідовного діалогу між Києвом і Варшавою на найвищому і високому рівнях, а також залучення до нього асоціацій фермерів обох країн – Василь Зварич, посол України в Польщі.

- Польські фермери блокування руху вантажівок перед пунктом пропуску «Гребенне – Рава-Руська», який був останнім КПП, де все ще тримали блокаду – ДПСУ.

***

- У Німеччині розпочався перший з трьох судових процесів щодо ультраправої мережі «рейхсбюргерів» та її ватажка «принца Ройса». Групу звинувачують у планах повалення уряду країни – DW.

- Лідер польської консервативної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський висунув Яцека Саріуша-Вольського, суперника нинішнього прем'єр-міністра Дональда Туска, за місце в Європейській раді – кандидатом від партії на посаду комісара ЄС – Euractiv.

- Туреччина інформувала членів Північноатлантичного альянсу про те, що вона підтримає кандидатуру прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генерального секретаря НАТО – Anadolu.

- Державний секретар США Ентоні Блінкен у телефонних розмовах із прем'єр-міністром Ніколом Пашиняном та президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим підтвердив підтримку США прогресу у переговорах між країнами щодо мирної угоди – Держдеп.

- Брюссель має намір розпочати перевірку Facebook та Instagram компанії Meta, через занепокоєння, що компанія не робить достатньо для протидії дезінформації з Росії, напередодні європейських виборів – Financial Times.

- Слідство в Чехії підтвердило, що вибухи на складах зброї в селі Врбетиці у 2014 році влаштували співробітники російської військової розвідки (ГРУ) – Radio Prague International.

- Комітет парламенту Грузії з юридичних питань 29 квітня підтримав законопроєкт про «іноагентів» до другого читання – Эхо Кавказа.

- У Тбілісі на протесті через закон про «іноагентів» затримали ексміністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Алекса Петріашвілі. Йому інкримінують дрібне хуліганство і непокору поліції – News Georgia.

- Громадяни України, вбиті у німецькому місті Мурнау, були військовослужбовцями і перебували у Німеччині на реабілітації – МЗС України. Вбивство розслідуватиме прокуратура Баварії.

- Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії попередили, що глушіння GPS, в якому звинувачують РФ, може спричинити повітряну катастрофу після того, як з цієї причини два літаки фінського авіаперевізника Finnair були змушені розвернутися на півдорозі – Financial Times.

- Казахстанське держпідприємство «Казспецекспорт», яке займається імпортом й експортом озброєння і військової техніки, заперечило повідомлення про продаж списаних військових літаків для потреб ЗСУ – Радіо Свобода.

- Сім найбільших за розміром активів європейських банків заплатили Кремлю понад 800 млн євро податків торік, що вчетверо більше, ніж довоєнний рівень, попри обіцянки мінімізувати свою присутність у Росії після вторгнення в Україну – Financial Times.

- Китайські компанії вимушені йти у «підпілля», оскільки великі банки КНР відмовляються від фінансування транзакцій, пов’язаних з РФ, через санкції – Reuters.

***

- Глава МЗС Франції Стефан Сежурне прибув до Лівану, щоб запобігти війні між Хезболлою та Ізраїлем – AP.

- У понеділок Єгипет відвідує делегація бойовиків ХАМАС для проведення нового раунду переговорів про припинення вогню – Reuters.

- ЦАХАЛ заявляє, що у другій половині понеділка ізраїльські винищувачі завдали ударів по двох позиціях «Хезболли» по півдні Лівану – Times of Israel.

- Гуманітарна організація World Central Kitchen відновлює роздачу їжі в Газі майже через місяць після того, як семеро її працівників загинули під час авіаудару Ізраїлю – ВВС.

ВОРОГ

- В армії Росії зростає рівень дезертирства: загалом самовільно залишили службу в одному з округів понад 18 000 військових – ГУР МОУ.

- Кадиров призначив свого 16-річного сина Адама куратором Російського університету спецпризначення імені Путіна – Телеграм-канал Кадирова.

- Міністерство внутрішніх справ Білорусі внесло до реєстру «екстремістських формувань» білоруську службу DW та «UDF – Новини Білорусі» – «Настоящее время».

- У Петербурзі з першотравневих привітань прибрали слово «мир». Тепер гасло «Мир, труд, травень» звучить як «Весна, труд і Петербург» – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ