Столтенберг: Затримки постачань зброї в Україну мали серйозні наслідки на полі бою

Країни НАТО мають усвідомлювати, що будь-які затримки у постачанні зброї в Україну, або її недостатнє постачання, перетворюються у питання життя та смерті для України і несуть величезні ризики для країн-членів.

Про це сьогодні у Києві під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленський заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо бути чесними і чітко усвідомлювати: коли ми не постачаємо, або постачаємо недостатньо зброї, - це перетворюється на питання життя та смерті й має реальні наслідки. Ця війна не є чимось теоретичним. Це те, що триває 24/7. Якщо ми не доставляємо те, що повинні, тоді Україна платить найвищу ціну. Але це також стосується й нас, союзників по НАТО», - сказав Єнс Столтенберг.

Читайте також: У НАТО зосереджені на постачанні в Україну систем Patriot - Столтенберг

Він зауважив, що поставки в Україну військового обладнання для її перемоги, безумовно, мають високу ціну і супроводжуються ризиками, притаманними для такого масштабного конфлікту. Але найбільші ризики для усього НАТО виникатимуть, якщо Путін переможе у цій війні. Тоді Альянс постане перед необхідністю інвестувати набагато більше грошей у власну безпеку, в сумах, які будуть набагато вищими за витрати на допомогу для України зараз.

«Союзники по НАТО не доставили (в Україну - ред.) те, що обіцяли. Сполучені Штати витратили місяці, щоб погодити пакет для України, і європейські союзники не доставили ту кількість боєприпасів, яку обіцяли. Це мало серйозні наслідки на полі бою. Нестача боєприпасів надала росіянам можливість тиснути вздовж лінії фронту, нестача засобів ППО дозволила російським ракетам вразити більше цілей, нестача глибоких ударних спроможностей дозволили Росії сконцентрувати більше сил. Наслідки цього ми бачимо зараз», - наголосив генеральний секретар Альянсу.

Читайте також: Зеленський - про отримання ракет до Patriot: Західні партнери запевнили, що затримок не буде

Він нагадав, що останніми тижнями у поставках зброї для України відбулися суттєві зміни. США ухвалили пакет допомоги, що перевищує 60 мільярдів доларів, про найбільшу за всю історію поставку військового обладнання оголосила Велика Британія, нові та суттєві зобов’язання зробили інші країни-члени. Цю роботу, за словами Столтенберга, очолює та координує Головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі американський генерал Крістофер Каволі, який глибоко усвідомлює невідкладність потреб України.

«Генерал Каволі… робить все можливе, щоб ці оголошення що швидше перетворилися на поставки, на фізичні поставки зброї й боєприпасів. Тому що час має значення, кожна година та кожен день», - додав Єнс Столтенберг.

Як повідомлялося, сьогодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг здійснив неоголошений візит до України, вже третій з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Фото: ОП