СБУ оголосила підозру гендиректору найбільшого виробника російських «Калібрів»

Служба безпеки України оголосила підозру генеральному директору російської компанії «Дослідне конструкторське бюро «Новатор» Фаріду Абдрахманову.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ

Очолюване Абдрахмановим підприємство є головним виробником крилатих ракет «Калібр», а сам він входить до близького оточення вищого військово-політичного керівництва Росії.

Встановлено, що фігурант брав безпосередню участь у підготовці та здійсненні повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, зокрема організував серійне виробництво й безперебійні поставки ракетного озброєння для загарбницьких угруповань.

У подальшому російські війська масово використовували «Калібри» для повітряних ударів по Україні. Основними цілями ворога були об’єкти цивільної та критичної інфраструктури, зокрема житлові будинки, лікарні й енергогенерувальні підприємства.

Читайте також: У Росії розробника гіперзвукових технологій засудили до семи років за держзраду

СБУ зібрала на Абдрахманова доказову базу. Йому інкримінується планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України).

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ зібрала доказову базу на російського олігарха Олега Дерипаску та затримала його українських топменеджерів, які постачали до Росії сировину для виробництва «Іскандерів».