Столтенберг сподівається, що обіцяна союзниками допомога швидко буде доставлена в Україну

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив сподівання, що партнери України наслідують приклад Німеччини та знайдуть можливості надати додаткові системи ППО.

Про це він заявив перед зустріччю у Берліні з канцлером ФРН Олафом Шольцом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Німеччина демонструє лідируючу роль у підтримці України, будучи найбільшим постачальником військової допомоги в Європі», - підкреслив Столтенберг.

Він подякував Берліну за рішення передати третю систему ППО Patriot Україні та висловив переконання, що всі мають наслідувати приклад ФРН.

Генсек НАТО привітав зростання підтримки з боку партнерів, згадавши при цьому особливо США, Велику Британію та Нідерланди.

«Наша відповідальність полягає в тому, щоби ці внески швидко перетворилися на поставки», - відзначив очільник Альянсу.

Він також акцентував на посиленні гібридної російської активності в країнах-союзниках. У цьому контексті він нагадав про затримання днями в Німеччині двох осіб, підозрюваних у шпіонажі та саботажі, а також про сьогоднішній суд у Великобританії над 5 особами, засудженими за здійснення антидержавних актів на користь РФ.

Читайте також: Воллес розкритикував Шольца за небажання передати Україні Taurus

«Союзники по НАТО є повністю солідарні з Німеччиною і Великою Британією. Такі акти несуть загрозу та є неприйнятними, вони не зупинять нас у наданні підтримки України», - запевнив Столтенберг і поінформував, що союзники погоджують спільну відповідь на подібні недружні акти.

Очільник НАТО подякував Німеччині за її великий внесок у спільну безпеку Альянсу, зокрема, шляхом збільшення присутності на східному фланзі НАТО через відправку бригади в Литву, патрулювання неба над Балтикою, потужній участі (12 тисяч солдатів) у навчаннях НАТО та збільшення витрат на оборону до 2%, що «має значення для всіх союзників».

Шольц своєю чергою зазначив, що російська загарбницька війна проти України вимагає спільних зусиль і наголосив на важливості «спільно сигналізувати, що партнери підтримуватимуть Україну так довго, як буде потрібно».

Канцлер ФРН назвав добрим знаком ухвалення США політичного рішення про продовження підтримки України, а також те, що на початку року було досягнуто домовленості щодо фінансової підтримки Києва.

«Наразі важливо, щоби ми всі посилили наші зусилля для того, щоби зробити все необхідне цього року та в наступні», - підкреслив німецький канцлер.

Читайте також: НАТО готує рішення для більш стабільної допомоги Україні - Столтенберг

Він повторив, що Німеччина з початку повномасштабної війни надала або запланувала військову допомогу на суму близько 28 млн євро. Політик закликав усіх друзів у Європі подивитися у своїх запасах і знайти для підтримки українського ППО додаткові системи.

Нагадаємо, Німеччина виступила з ініціативою з пошуку систем ППО по всьому світу.