Ракети ATACMS дозволять Україні пришвидшити поразку Росії - Огризко

Ексклюзив

Далекобійні ракети ATACMS дозволять Україні пришвидшити поразку Росії, останні «вибухові» події у Джанкої - яскравий тому приклад.

Таку думку висловив ексглава МЗС України, керівник Центру досліджень Росії Володимир Огризко вінтерв’ю Укрінформу, відповідаючи на запитання, що означає окреме положення законопроєкту спікера Палати представників Майка Джонсона, яке передбачає, що Білий дім має «якнайшвидше» передати Україні далекобійні ракети ATACMS.

«Чи отримає Україна в результаті ці ракети? Сподіваюся, що так, що це таки допоможе переконати Байдена. Адже ця зброя дозволить нам пришвидшити поразку Росії. Останні "вибухові" події у Джанкої, де було знищено значну кількість важливої техніки ворога, – яскравий тому приклад», – зазначив Огризко.

Втім, усе, як і раніше, залежатиме від американського президента Джо Байдена.

«Оце положення законопроєкту... Там є така фраза: "Байден може відкласти поставки, якщо визначить, що передача ATACMS завдасть шкоди інтересам національної безпеки США". Тобто, все залежатиме від глави Білого дому: захоче передасть, захоче – ні. Якщо не захоче, то в такому разі він буде зобов'язаний пояснити таке своє рішення комітету з оборони Конгресу, комітету з асигнувань і міжнародних відносин Сенату і комітету з асигнувань і міжнародних відносин Палати представників», – зазначив дипломат.

За його словами, з одного боку, це дає республіканцям, з чисто внутрішньополітичної точки зору, можливість Байдена критикувати.

«Мовляв, от бачите, Джонсон запропонував такий варіант, а тому ми, республіканці, вимагаємо від президента-демократа, щоб він надав Україні далекобійні ракети. А він такий-сякий зволікає з рішенням, боїться ризику ескалації, але він неправий, відтак ми будемо його за це лаяти, пресингувати і так далі. Зараз все те, що робиться в Америці, треба розглядати виключно через призму інтересів кожної політичної сили, і не більше. Тобто це певна хитрість з боку Джонсона, щоб поставити Байдена на розтяжку», – підкреслив Огризко.

Читайте також: Законопроєкт США про виділення коштів Україні передбачає розробку довгострокової стратегії допомоги

Як повідомляв Укрінформ, Комітет з питань асигнувань Палати представників Конгресу США представив законопроєкт, що передбачає «надзвичайні додаткові асигнування у зв'язку з ситуацією в Україні та на покриття відповідних витрат протягом фінансового року, що закінчується 30 вересня 2024 року, а також на інші цілі».

Відповідно до документа, на ці потреби буде виділено 60,84 млрд дол., з яких 23,2 млрд дол. буде використано на поповнення американських озброєнь, запасів і засобів захисту.