Дрони вразили на ЗАЕС обладнання спостереження та військову техніку - МАГАТЕ

У неділю на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які вразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Після отримання інформації від ЗАЕС (російської окупаційної адміністрації на Запорізькій АЕС – ред.) про атаки безпілотників, експерти МАГАТЕ, які перебувають на майданчику, виїхали на три вражені локації. Вони змогли підтвердити фізичний вплив вибухів безпілотників, у тому числі на одній з шести реакторних будівель станції, де, як виявилося, було уражено обладнання для спостереження та зв'язку. Коли вони перебували на даху реактора 6-го енергоблока, російські війська відкрили вогонь по тому, що виглядало як безпілотник, який наближався. Після цього пролунав вибух біля будівлі реактора", - йдеться у повідомленні.

Команда МАГАТЕ повідомила, що спостерігала залишки безпілотників у цьому та двох інших місцях на станції. "На одному з них, за межами лабораторії, вони побачили плями крові поруч з пошкодженим військовим транспортним засобом, що вказує на щонайменше одну жертву“, - йдеться у заяві.

Експерти агентства також повідомили, що протягом дня чули вибухи та стрілянину на місці події. Крім того, команда МАГАТЕ чула кілька вихідних пострілів з артилерії з місця поруч із ЗАЕС.

Експерти МАГАТЕ не виявили "жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки". Водночас вони повідомили, що спостерігали незначні поверхневі обгорання верхньої частини даху купола реактора на енергоблоці №6 і подряпини на бетонній плиті, що підтримує резервуари для зберігання первинної води для підживлення реактора.

Читайте також: Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території окупованої Росією ЗАЕС - Юсов

"Хоча пошкодження на енергоблоці №6 не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент, який потенційно міг підірвати цілісність системи захисної оболонки реактора", - заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він засудив будь-які атаки на атомну електростанцію та закликав військових, які приймають рішення, "утриматися від будь-яких дій, що порушують основні принципи захисту ядерних об'єктів".

Як повідомляв Укрінформ, раніше сьогодні Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що на території Запорізької АЕС зафіксували вибух дрона.

Раніше МАГАТЕ поінформувало, що йому відомо про повідомлення та фотографії, пов'язані з присутністю російських військових та техніки всередині одного з машинних залів Запорізької АЕС, однак присутнім на станції експертам агентства не дають повний доступ до всіх зон станції.