Латвія долучиться до чеської ініціативи із закупівлі снарядів для України

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що його країна приєднається до ініціативи Чехії з метою закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для України.

Як передає Укрінформ, про це очільник латвійського оборонного відомства повідомив у соцмережі Х.

«Латвія приєднається до чеської ініціативи, запропонованої президентом Петром Павелом, щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України. Це критично важлива можливість перемогти Росію, і ми повинні зробити все можливе, щоб підтримати Україну. Разом до перемоги!», – написав Спрудс.

Як повідомляв Укрінформ, президент Чеської Республіки Петр Павел на полях Мюнхенської безпекової конференції оголосив, що знайшов близько 800 тис. боєприпасів (500 тис. калібру 155 мм та 300 тис. – 122 мм) у третіх країнах, які члени ЄС могли б закупити для України. Цю ініціативу вже підтримали кільканадцять держав.

Читайте також: Чехія знайшла майже усю суму для купівлі 800 тисяч артснарядів для України - Bloomberg

6 березня Володимир Зеленський на пресконференції з головою уряду Греції Кіріакосом Міцотакісом в Одесі сказав, що прогрес від впровадження чеської ініціативи щодо закупівлі в третіх країнах боєприпасів і військової техніки для України вже є, та про позитивний результат говорити зарано.

Президент зауважив, що наразі дефіцитними є снаряди 155-го калібру. Альтернативою їм виступають дрони, виробництво яких зростає.