Росія отримує деякі компоненти для зброї через чотири-п'ять країн - Данілов

Ексклюзив

Українська влада намагається нейтралізувати шляхи постачання до Російської Федерації іноземних компонентів для виробництва зброї. Це складний процес, бо деякі деталі проходять через одну, дві, три, чотири, п'ять країн і зрештою потрапляють до Росії.

Про це секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов розповів в інтерв‘ю Укрінформу.

"Ми дуже б хотіли, щоб у країнах світу запровадили таку систему контролю, яка б унеможливлювала постачання цих компонентів. Ми звертаємося до всіх партнерів щодо цього питання і постійно тримаємо його на контролі. Вони знають про цю проблему. Відбувається дуже багато роботи щодо нейтралізації, щоб ці компоненти не могли надходити на територію Російської Федерації для використання в російському ВПК", - зазначив Данілов.

Він підкреслив, що це складний процес, бо деякі деталі проходять через одну, дві, три, чотири, п'ять країн і зрештою потрапляють до Росії. "Але ще раз наголошу, що це питання на контролі. Ми докладаємо максимально багато зусиль для того, щоб це припинилося", – констатував секретар РНБО.

Данілов також поінформував, що зараз Росію у війні проти України підтримують авторитарні Корея та Іран. Ще низка країн, за його словами, "співчувають" РФ, а деякі займають нейтральну позицію.

Читайте також: ЄС запропонував ввести санкції проти КНДР за відправку ракет до Росії - Bloomberg

Водночас секретар РНБО запевнив, що Україну підтримують набагато більше країн. "Вони всі роблять це публічно. Це наша величезна перевага", – додав Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, єдина база іноземних компонентів у зброї налічує понад дві тисячі компонентів, які використовуються Росією та Іраном у багатьох видах озброєння та військової техніки.