Залужний вважає необхідним позбавитися поняття «обмежено придатний»

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний вважає необхідним відмовитись від поділу на ступені інвалідності.

Про це він сказав в телемарафоні "Єдині новини", передає Укрінформ

"Я вважаю, що на сьогодні оперування ступенем інвалідності, 2 групи, 3 групи, воно зараз не є, скажемо так, актуальним. Чому? Тому що вирішує придатність до військової служби, не інвалідність, яку має людина, а військово-лікарська комісія, яка визначає, чи придатна людина до військової служби, або непридатна", - зазначив Залужний.

Він вважає, що у законодавстві слід залишити поняття: людина, яка придатна до військової служби і людина, яка непридатна до військової служби.

Читайте також: Залужний прокоментував «мобілізацію 500 тисяч осіб»

"Позбавитися такого поняття, як обмежено придатний. І, відповідно, коли ми дамо собі відповідь на ці питання, придатний або непридатний, відповідно, ми зрозуміємо, чи є нам сенс далі оперувати такими поняттями, як інвалід 2 групи, або інвалід 3 групи", - зазначив Залужний.

Він зауважив, що з повагою ставиться до людей у цивільному середовищі і зацікавлений, щоб ті, хто прийде в ЗСУ, могли виконувати поставлені завдання. «Збройним силам України, мені особисто головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Те, хто яку буде мати відстрочку або не буде мати відстрочку, кого буде призивати держава – на сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція. Для цього є центральні органи виконавчої влади, які можуть це визначити. Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій", - підкреслив він.

Читайте також: Залужний: Військове командування не втручатиметься в питання відтермінування від мобілізації

Як повідомлялось, Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

У пояснювальній записці наголошується, що завданням законопроєкту є уточнення питань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, посилення соціального захисту військовослужбовців під час отримання медичної допомоги та після звільнення з полону, уточнення обов’язків органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, військових адміністрацій, підприємств, установ і організацій та громадян України під час проведення мобілізації, уточнення підстав для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу, а також для звільнення з військової служби.