Боррель - про мільйон снарядів для України: ЄС має переспрямувати експорт

Євросоюз поки не досяг мети у поставках 1 мільйона снарядів для України упродовж  року, і щоб виконати своє зобов’язання до встановленого терміну (березень 2024 року, - ред.), європейські компанії мають переспрямувати свій експорт боєприпасів з третіх країн до України.

Про це сьогодні у Брюсселі під час виступу на річній конференції Європейського оборонного агентства (EDA) заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз ми дуже залучені до спільного замовлення боєприпасів. Я вдячний EDA за його роботу з організації такого спільного замовлення. Сім країн-членів вже розмістили замовлення – ці рамкові контракти, ще більше приєднаються наступними тижнями, щоб досягти цієї мети у 1 мільйон - цілі, яку ми встановили тривалий час тому. Ми ще не досягли цієї мети, і маємо робити більше… Ймовірно, ми маємо переорієнтувати наш експорт, тому що важлива частина нашого виробництва експортується до третіх країн. Сьогодні є набагато більше причин, щоб направити цю продукцію в Україну», - сказав Боррель.

Читайте також: Постачання боєприпасів із ЄС в Україну сягне 480 тисяч снарядів - Урсула фон дер Ляєн

При цьому він зауважив, що деякі з нинішніх клієнтів європейської оборонної індустрії, на щастя, не мають необхідності використовувати ці снаряди вже завтра, тож ця амуніція призначена для складування. Ймовірно, за його словами, ці країни можуть складувати менше і надати більше для України. Саме таким чином, навіть за наявних виробничих спроможностей, ЄС може дати більше боєприпасів для України.

Боррель нагадав, що трохи понад 300 000 снарядів було доставлено в Україну з армійських складів країн-членів, тож для виходу на рівень потреби необхідно нарощувати обсяги виробництва та збільшувати спроможності оборонної промисловості ЄС.

Читайте також: Стратегія оборонної промисловості ЄС має враховувати спроможності України - фон дер Ляєн

При цьому він нагадав, що реакція ЄС на російську агресивну війну проти України була безпрецедентною у багатьох вимірах, зокрема, у військовому.

«Були зруйновані табу. Поставки зброї для країни у війні - це було щось, що Європейський Союз, але не його окремі країни-члени, ніколи не робив до того. Відтоді ми мобілізували 27 мільярдів євро військової допомоги, надали тренування для 34 тисяч українських військовослужбовців по всій Європі, майже в усіх європейських країнах, і ми плануємо збільшити цю кількість українських солдатів до 40 тисяч вже протягом найближчих тижнів. Це безпрецедентно... Це змінило політичний пейзаж Європейського Союзу та його роль як постачальника безпеки й оборони», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: США ведуть переговори із Грецією про купівлю снарядів для України - ЗМІ

Як повідомлялося, з початку російської загарбницької війни проти України ЄС та його країни-члени надають Україні послідовну та суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув суми понад 85 мільярдів євро.