Армія РФ почала частіше використовувати модернізовані касетні авіабомби - розвідка Британії

Російська армія почала частіше використовувати касетні авіабомби РБК-500 масою 500 кг для збільшення площі ураження в бою.

Про це в соцмережі Х повідомило Міністерство оборони Британії із посиланням на дані розвідки, передає Укрінформ.

У зведенні йдеться, що до листопада 2023 року російські військово-повітряні сили (ВПС РФ), ймовірно, почали частіше використовувати касетні авіабомби РБК-500 масою 500 кг.

Залежно від варіанту, кожна така бомба викидає приблизно від 100 до 350 суббоєприпасів. Кожен із суббоєприпасів зазвичай детонує або сотнями високошвидкісних уламків, або одним більшим протитанковим зарядом.

Повідомляється, що росіяни застосували РБК-500 проти українських сил на Вугледарському напрямку та поблизу Авдіївки у Донецькій області.

«Існує реалістична ймовірність того, що, як і у випадку із іншими бомбами, які скидаються із повітря, Росія, ймовірно, нещодавно інтегрувала в РБК-500 комплект керованого дистанційного планування UMPC», – йдеться у зведенні.

На думку британських аналітиків, це дозволяє літаку-носієві випускати боєприпаси за багато кілометрів від цілі. Водночас у розвідці додали, що російські комплекти плануючих бомб загалом показали низький рівень точності.

Читайте також: Ракети, міномети та авіація: ворог за добу атакував 11 областей України

«Однак завдяки великій кількості суббоєприпасів одна РБК-500 може завдати шкоди на площі в кілька сотень метрів, збільшуючи ймовірність завдати принаймні деякої шкоди призначеній цілі», – підсумували експерти.

Як повідомляв Укрінформ, у попередньому зведенні британська розвідка повідомила, що з початку жовтня 2023 року російські війська в ході наступу на Авдіївку просунули лінію фронту на 2 км.

Фото: CNN