Росіяни застосовують технологію deepfake, щоб розсварити українців - СтратКом

Росіяни застосовують технологію deepfake для фабрикування відеороликів, у яких "представники" військового командування та політичного керівництва України закликають громадян до внутрішніх конфліктів.

Про це Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача Збройних сил України повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Ворог освоїв deepfake: росіяни фабрикують "заяви" військового командування та політичного керівництва України. В мережі почали з'являтися синтезовані нейромережами відео, в яких українські державні діячі закликають співгромадян до внутрішніх конфліктів", – ідеться у повідомленні.

В Апараті головнокомандувача попереджають, що поширення росіянами подібних фейків є спробою розсварити українців між собою, адже здобути перемогу в інший спосіб ворогу ніколи не вдавалося.

"Офіційно повідомляємо, що все воєнно-політичне керівництво країни єдине, мета – перемога над ворогом – незмінна і жодний фейк, наскільки б технологічно зробленим він не був, не вплине на її досягнення", – підкреслили в СтратКомі.

Читайте також: Найбільше фейків серед західних країн Росія спрямовує на Польщу

В управлінні закликають громадян вмикати критичне мислення й довіряти винятково перевіреним джерелам.

Наголошується, що інформація, якої немає на офіційному ресурсі, посилання на яке дається, слід розцінювати як ворожий фейк.

"Не ставайте його жертвою, вірячи в це, або співучасником, поширюючи брехню", – закликають у СтратКомі.

Читайте також: Менше як третина українців знають, як визначити deepfake - результати тесту з медіаграмотності

Як повідомлялося, мережею шириться сфабриковане російськими пропагандистами "відеозвернення" нібито головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного із закликами до "перевороту".