США готують новий пакет військової допомоги Україні на $200 мільйонів - Reuters

Наступного тижня адміністрація США може оголосити про пакет військової допомоги Україні за рахунок коштів, які з’явилися в Пентагону завдяки багатомільярдній бухгалтерській помилці - завищення вартості раніше поставленої зброї.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Пентагон має у своєму розпорядженні близько $5,4 млрд, виявлених у червні, коли з’ясувалося, що вартість озброєнь, наданих Україні, завищена на $6,2 млрд через помилку в бухгалтерському обліку. Частину з цих коштів уже використано.

Новий пакет, який ще формується, може бути оголошений у середу в Брюсселі на 16-му засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

Очікується, що його вартість становитиме близько $200 млн.

Читайте також: Пентагон анонсував наступну зустріч «Рамштайн» 11 жовтня у Брюсселі

Як зауважує Reuters, якщо Конгрес не затвердить бюджет на поповнення боєприпасів і зброї, а Пентагон не зможе перепрограмувати кошти для продовження корпоративних контрактів, то США, Україна і виробники озброєнь будуть змушені вдаватися до інших заходів для поповнення запасів.

Зазначається, що перепрограмування - інструмент для переміщення коштів з рахунків міністерства оборони для задоволення нагальних потреб - може бути використано для закупівлі зброї у таких підприємств, як Lockheed Martin, що виробляє реактивні системи залпового вогню, і General Dynamics *випускає артилерійські снаряди калібру 155 мм). Обидві компанії грають важливу роль для забезпечення зброєю України.

Читайте також: Білий дім шукає можливості допомагати Україні на час бездіяльності Конгресу - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, адміністрація Байдена також розглядає можливість використання грантової програми Державного департаменту для надання Україні додаткової військової допомоги.