США передали Україні старовинні артефакти, вивезені через Росію

Фото

Сполучені Штати передали Україні старовинні артефакти, зокрема, скіфські мечі, частину старовинного списа, кинджал бронзового віку, а також інші предмети історичної спадщини, вилучені під час спроби незаконного ввезення в США з Росії.

Церемонія відбулася в Посольстві України в Вашингтоні в четвер за участі Президента України Володимира Зеленського й міністра внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркаса, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Коли щось повертається в Україну, щось вкрадене Росією, це означає, що в Украіну повертається життя і, що дуже важливо, встановлюється справедливість»,- зауважив Зеленський.

Він подякував американській стороні за багатосторонню підтримку.

Міністр внутрішньої безпеки США, зі свого боку, наголосив, що повернення артефактів в Україну має величезне значення.

«Ці речі представляють спадок країни, її історію, її культуру»,- зауважив Майоркас.

Він підкреслив, що США повертають українцям символи, які надихають та мають значення для українського народу і належать Україні.

США передали Україні старовинні артефакти, вивезені через Росію / Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ

Предмети старовини, представлені на церемонії, були виявлені в червні минулого року Митно-прикордонною службою США. У одному випадку мала місце спроба незаконного ввезення на американську територію старовинної сокири. Експертиза підтвердила, що це була залізна сокира XVII сторіччя з молотом на задній частині, знайдена раніше в Україні.

Читайте також: У Києві до Дня археолога відкрилася виставка врятованих скарбів

У другому випадку Митно-прикордонна служба США вилучила пакунок із десятьма артефактами, які потрапили в Америку незаконним способом з Росії. Після проведення досліджень експерти встановили, що в пакунку були три залізних сокири XVII сторіччя, три кирки XVII сторіччя, два залізні скіфські мечі-акінаки VI сторіччя до н.е., один залізний наконечник списа орієнтовно 500-1200 рр. нашої ери, а також одне бронзове лезо кинджала бронзового віку приблизно 1200-800 рр. до н.е.

У четвер ці артефакти були офіційно повернуті українській стороні.

Як повідомляв Укрінформ, це не перший випадок повернення Україні предметів історичної спадщини, виявлених Митно-прикордонною службою США. Зокрема, у березні цього року в Посольстві України в Вашингтоні відбулася церемонія передачі трьох антикварних мечів скіфської культури, а також крем’яної сокири стародавніх українських пращурів. Ці артефакти були виявлені в рамках програми з контролю за переміщенням культурних цінностей, зразків мистецтва та антикваріату, яка проводилася з липня по вересень 2022 року.

Тоді американські правоохоронці загалом затримали близько двох десятків вантажів, які ввозилися з території Росії й тимчасово окупованих територій України.