Керівник Агенції оборонних закупівель розповів, яких працівників шукає його команда

Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони розпочала процеси рекрутингу та вибудовуватиме зрозумілі транспарентні відносини з усіма стейкхолдерами.

Про це її керівник Арсен Жумаділов розповів Українському Радіо, передає Укрінформ.

"Усі закупівельні процеси є схожими, якщо вони чітко виконуються "від А до Я". Чи це закупівля на один мільйон, на сто мільйонів, чи на десять мільярдів. Має бути проведено аналіз ринку, пропрацьовано вимоги до постачальника і до товару, має бути чіткий прозорий тендер, зрозумілий для всіх учасників, у системі Prozorro. Мають бути вибудувані адекватні відносини у сенсі виконання контракту, аби постачальник точно розумів, які від нього очікування. Не так важлива сума, як ширина та специфіка номенклатури закупівель", - зазначив Жумаділов.

За його словами, усе те, що закладатиметься у тендерну документацію стосовно законтрактованих контрагентів, буде видно в системі Prozorro.

"Ми точно вибудовуватимемо зрозумілі транспарентні відносини з усіма стейкхолдерами, в тому числі з інституціями громадянського суспільства та ЗМІ, щоб вони розуміли, що ми робимо, навіщо і чому саме так. Вони це бачитимуть на Prozorro. Адже просто бачити інформацію чи розуміти її — це "дві великі різниці". І ми щоразу будемо переконуватися у тому, що люди точно розуміють наші дії", - зазначив він.

Читайте також: Резніков призначив Арсена Жумаділова керівником агентства з ресурсного забезпеченням ЗСУ

Керівник відомства повідомив, що команда розпочала процеси рекрутингу і "дуже відкрита" у тому, кого шукає для роботи в агенції: "Це ті люди, для яких спільними є цінності служіння, відкритості, патріотизму і всього, що ми вкладаємо у поняття нульової толерантності до корупції. Ми будемо розбудовувати команду, в якій кожен член і членкиня розділяють ці принципи та підходи… Повинна сформуватися інституція, яка встановила певні правила гри, зрозумілі для всіх, і ці правила виконуються безвідносно до персоналій, які стоять на чолі цієї організації".

За словами Жумаділова, в Агенції оборонних закупівель буде орган управління — наглядова рада, яка утворюватиметься з числа незалежних членів та представників держави. Вона має виконати три головні функції. По-перше, затвердити стратегію розвитку підприємства, фінансовий план, підтвердити, що запропоноване бачення менеджменту є якісним і його можна впроваджувати.

Друга функція — проконтролювати виконання стратегії. Якщо вона не виконується, то можуть поставити питання про звільнення керівника.

Зрештою, третя функція - стратегічного консультанта. Тобто, до складу наглядової ради мають входити люди, які є фахівцями високого рівня у своїй галузі, аби залучати найкраще бачення і допомогти менеджменту у виконанні тих чи інших завдань, наголосив керівник Агенції оборонних закупівель.

Читайте також: Жумаділов про реформу закупівель у сфері оборони: Конкуренція творить дива

"Саме наглядова рада забезпечує сталість. Тому що у нас в середньому раз на два з половиною роки змінюються міністри в усіх відомствах, відповідно — на певному відрізку часу міністр може не зорієнтуватись у тому, чим саме займається підприємство, і може мати приватні інтереси, які він захоче зреалізувати через це державне підприємство. Тобто є ризики, які можуть матеріалізуватися, і саме наглядова рада слугуватиме тим буфером, що унеможливить вплив цих ризиків на діяльність організації", - переконаний Жумаділов.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у травні ухвалив постанову, за якою закупівлі озброєння та військової техніки для Збройних сил України здійснюватиме Агенція оборонних закупівель.