Росіяни збільшили кількість кораблів та катерів у Керченській протоці, ракетоносіїв немає

У Керченській протоці російські прикордонники збільшили кількість катерів та кораблів до 14, ракетоносіїв в Чорному морі немає.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук, коментуючи ситуацію в Чорному морі.

«Слід відзначити збільшення активності саме російських прикордонників. Якщо ми зазвичай спостерігали у районі Керченської протоки роботу від 1 до 3 кораблів, то зараз їх збільшено до 14 і зараз в морі перебуває 7 катерів прикордонної служби та 7 кораблів. Тобто вони намагаються робити все для того, щоб заблокувати і забезпечити безпеку, як вони вважають, Керченської протоки. Що стосується ситуації в морі, зараз бачимо деяке зменшення – 4 одиниці в морі, ще одна одиниця в Азовському і жодного носія (крилатих ракет – ред.) не спостерігаємо», - наголосив Плетенчук.

Він нагадав, що всі кораблі, які перебувають у Керченській протоці, знаходяться там в порушення прибережного попередження щодо небезпеки судноплавства, яке було видано Україною ще 20 липня.

Читайте також: Росія вивела в Чорне море ще один ракетоносій, загальний залп - 16 «Калібрів»

«Як наслідок, ви бачили інцидент, який стався з великим десантним кораблем «Оленегорский горняк», і ми вважаємо, що це якраз наслідок порушення цього прибережного попередження. Так само хочу нагадати, що ВМС заявляють про свою непричетність до цього інциденту», - зазначив речник.

Відповідаючи на питання щодо ракетної небезпеки, він відзначив, що з моря такої загрози наразі немає, водночас на суходолі тимчасово окупованої території АР Крим є платформи таких носіїв ракет, як «Бал» та «Бастіон».

Плетенчук також зауважив, що Росія тримає свої кораблі подалі від порту в Севастополі.

«Непривітним став порт Севастополь для Чорноморського флоту. Тримаються вони в принципі трохи подалі у північно-східній частині Чорного моря. А загалом є дві бази Чорноморського флоту – це Севастополь та Новоросійськ», - нагадав речник.

Відповідаючи на питання, чи зможе російський корабель «Оленегорський горняк» повернутися в місце базування, відзначив, що це навряд чи можливо.

«Такої впевненості, що він повернеться в місце базування, яким для нього є Північний флот, у нас вже немає», - зазначив речник. Він нагадав, що корабель серед інших був заведений в акваторію Чорного моря перед початком повномасштабного вторгнення для здійснення десантної операції на південне узбережжя України. Разом з тим, завдяки ефективній роботі ВМС ЗСУ, великі десантні кораблі Російська Федерація наразі використовує в якості поромної переправи через Керченську протоку.

Читайте також: З'явились нові знімки пошкодженого дронами «Оленегорського горняка»

Як повідомлялось, у бухті Новоросійська надводний дрон пошкодив великий десантний корабель «Оленегорский горняк», де перебувало близько 100 осіб екіпажу. 5 серпня представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що з технічної точки зору найближчим часом відновити великий десантний корабель «Оленегорский горняк» для росіян буде проблематично.

Фото ілюстративне