Ворог у червні втричі посилив обстріли північного прикордоння України

У червні російська армія втричі інтенсивніше порівняно з травнем обстрілювала північне прикордоння України.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

За його словами, ситуація на північному кордоні напружена через постійні обстріли, які здійснює агресор.

"Такі дії Росія вчиняє щоденно ще з квітня минулого року, коли ворога спочатку було відкинуто на напрямку Чернігівщини-Сумщини, надалі було деокуповано частину Харківщини. Останнім часом інтенсивність обстрілів ворог тільки нарощує. До прикладу, у червні інтенсивність обстрілів порівняно з травнем збільшилася втричі. З початку цього року Чернігівщина, Сумщина, Харківщина були обстріляні ворогом більше 1000 разів", - сказав Демченко.

Читайте також: У виїзді з України щодня відмовляють близько 150 чоловікам - прикордонники

Найбільше обстрілів, за його словами, припадає на Сумську, Харківську області. Крім того, ворог активно використовує БпЛА для скидання вибухових предметів і здійснення розвідки. За словами Демченка, минулої доби прикордонники збили 4 ворожі дрони.

Щодо ситуації на кордоні з Білоруссю, то, як зазначив речник, поки що не фіксується на території сусідньої республіки угруповання, яке могло б здійснити повторне вторгнення в Україну. Росія зараз використовує Білорусь як полігон для навчання своїх підрозділів.

"Кількість російських військових, які перебували на території Білорусі, зменшилася. Ще донедавна ми фіксували до 2 тисяч військовослужбовців, але пройшла ротація і практично усі російські військові виведені з території Білорусі", - сказав Демченко.

Читайте також: Російських військ у Білорусі поменшало - прикордонники

За його словами, також не спостерігається заведення на територію Білорусі російських найманців з приватних військових компаній.

Крім того, речник ДПСУ зауважив, що останнім часом не фіксується провокацій на кордоні Білоруссю.

Він поінформував, що проводиться укріплення державного рубежу України, у тому числі зведення інженерно-фортифікаційних споруд, облаштування протитранспортних, протитанкових ровів, завалів, загороджень, зокрема мінних, тощо.

Як повідомляв Укрінформ, протягом доби зафіксовано 16 обстрілів прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.