Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на ЗАЕС новий Чорнобиль — експерт

Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на окупованій ними Запорізькій атомній станції новий Чорнобиль, тобто техногенну катастрофу такого рівня, яка сталася 1986 року на Чорнобильській АЕС.

Про це сказав в ефірі Українського радіо експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

"Росіяни розуміють: щоб зупинити контрнаступ українських сил, там потрібен дуже великий інцидент на рівні чорнобильського. А чорнобильський інцидент дуже важко спричинити – і політично, і технічно. Це все ж таки станція іншого дизайну. І щоб стався такий інцидент, принаймні один реактор, попри всі запобіжники, треба вивести із зупину в робочий режим. А потім ще й створити аварійну ситуацію. Це дуже складно. Тому, я думаю, основний сценарій, що росіяни з високою ймовірністю спричинять інцидент на станції з витоком радіації. Якщо окупанти відчуватимуть, що вони не можуть утримати ЗАЕС під контролем, то зроблять так, щоб законний власник станції "Енергоатом" не зміг би її швидко відновити", — сказав Їжак.

Проте він зазначив, що якщо найближчим часом Путін віддасть наказ спричинити масштабний інцидент на ЗАЕС, є ризик, що його не виконають. "Тому загроза зменшується на найближчу перспективу. Але під час деокупації плани спричинення інциденту з боку Росії можуть бути втілені", - додав експерт.

За його словами, у разі штучного інциденту на ЗАЕС світ наважиться на жорсткі санкції проти РФ.

Читайте також: Кірієнко побував на ЗАЕС для «вирішення проблем» з персоналом - розвідка

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники доставляють на територію Запорізької атомної електростанції міни та вибухові речовини.

Наразі останній енергоблок Запорізької АЕС продовжує перебувати у стані "гарячого зупину". Це означає, що цей блок продовжує становити підвищену небезпеку.

Фото: BBC