ООН підтвердила загибель 9177 цивільних в Україні від початку війни

В Організації Об’єднаних Націй підтвердили, що від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні загинуло 9177 цивільних, поранення отримали 15 993 мирні жителі.

Про це повідомляється на сайті Управління Верховного комісара ООН з прав людини, передає Укрінформ.

За підтвердженими даними ООН, серед загиблих – 4202 чоловіки, 2506 жінок, 281 хлопчик і 225 дівчаток, водночас стать 29 дітей і 1934 дорослих поки що не вдалося встановити.

Серед 15 993 поранених – 477 хлопчиків і 342 дівчинки, а також 276 дітей, стать яких поки що не вдалося встановити.

Регіонами з найбільшою кількістю жертв серед цивільного населення є Донецька, Харківська, Херсонська, Київська та Луганська області, зауважили в ООН.

У звіті зазначається, що фактичні дані щодо жертв серед цивільного населення значно вищі, оскільки надходження інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, і багато повідомлень досі не підтверджені. Це стосується, зокрема, Маріуполя, Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька, де повідомляється про численні жертви серед цивільного населення.

Згідно з даними звіту, найвища місячна кількість жертв та постраждалих серед цивільного населення припала на березень 2022 року - 4143 загиблих і 3 тис. поранених. Потім цифри поступово зменшувалися, досягнувши найнижчого рівня в лютому 2023 року - 143 загиблі особи і 456 поранених.

Найбільш поширеною причиною загибелі людей, за даними ООН, були вибухонебезпечна зброя великого радіуса дії, міни та вибухонебезпечні предмети.

Читайте також: Росія за 500 днів вбила в Україні понад 10,5 тисячі цивільних і скоїла 94 тисячі воєнних злочинів

На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зведення УВКПЛ ООН про кількість жертв та постраждалих публікувалися щодня, потім лише в робочі дні. З липня минулого року звіт оприлюднювали щотижня, а з кінця травня 2023 року - що два тижні.

Як повідомляв Укрінформ, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) заявила, що за останні 500 днів загинуло втричі більше цивільних, ніж за всі попередні вісім років бойових дій на Сході України.