Рада закликала світ посилити санкції проти Росії через загрозу ядерної катастрофи на ЗАЕС

Верховна Рада ухвалила звернення до ООН, МАГАТЕ, Євросоюзу, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, НАТО, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей щодо запобігання ядерній катастрофі на ЗАЕС та протидії ядерному шантажу Росії.

Про це повідомив народний депутат із фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що за проєкт постанови №9429 проголосували 274 народних депутати.

Український парламент закликав світове співтовариство засудити тривалу окупацію і мілітаризацію ЗАЕС та ядерний шантаж Росії, посилити санкції щодо країни-агресора з метою недопущення ядерної катастрофи, визнати Російську Федерацію державою – спонсором тероризму.

Читайте також: Польща робить усе можливе для уникнення катастрофи на ЗАЕС - Моравецький

Водночас ВР закликає парламенти та уряди іноземних держав, які ще не визначилися щодо збройної агресії Російської Федерації проти України чи демонструють нейтральність, а також держави, які на сьогодні продовжують співпрацювати з російською федерацією, - не ставати співучасниками воєнних злочинів держави-агресора.

Як повідомлялося, 4 березня 2022 року росіяни окупували ЗАЕС. 22 червня 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на Запорізькій АЕС.