Терактом на Каховській ГЕС Росія визнала, що захоплені території їй не належать - Кислиця

Росія вдалася до терористичного акту, що призвів до найбільшої техногенної катастрофи в Європі за останні десятиліття.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, на засіданні Радбезу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Це терористичний акт проти об'єктів критичної інфраструктури України, метою якого є спричинення якомога більшої кількості жертв серед цивільного населення та максимальних руйнувань. Вдаючись до тактики випаленої землі, або в цьому разі до тактики затопленої землі, російські окупанти фактично визнали, що захоплена територія їм не належить, і вони не в змозі утримувати ці землі», – сказав Кисилиця.

За його словами, теракт на Каховській ГЕС раніше активно обговорювався на рівні окупаційних військ у Херсонській області, пропагандистів на російському телебаченні та в МЗС РФ, і це свідчить про те, що він був спланований заздалегідь.

Читайте також: Зеленський: Потрібна негайна й максимальна реакція світу на російський терор

У відповідь на закиди постпреда Росії при ООН Василя Небензі, який звинувачував Україну в підриві греблі, Кислиця зауважив, що ця заява є «передбачувано брехливою».

«Ми спостерігаємо той самий прийом – звинувачення жертви у власних злочинах. Мало шансів, що країна, яка відчайдушно заперечувала свої воєнні злочини в Маріуполі, Бучі, Ізюмі, на Запорізькій АЕС, визнає відповідальність за сьогоднішню техногенну катастрофу», – вказав постпред.

При цьому він нагадав, що Росія понад рік контролює греблю і всю Каховську ГЕС. «Підірвати її якось ззовні, обстрілом, фізично неможливо. Її замінували російські окупанти, і вони її підірвали», – пояснив Кислиця.

Читайте також: Штати в ООН нагадали Росії про її зобов’язання не атакувати греблі

За його словами, Росія на фронті кладе свої війська в землю, а в Радбезі ООН борсається в багнюці брехні.

Підрив греблі є черговим прикладом геноциду Росії проти українців, наголосив постпред. Це відповідь Кремля на заклики країн до мирних переговорів з Російською Федерацією.

Своїми діями Росія підтвердила, що анітрохи не зацікавлена в деескалації чи мирі. «Її треба зупинити й знешкодити, а не умиротворити. І саме тому поразка Росії – поразка, яку ми забезпечимо у будь-якому разі – буде найбільшим внеском у безпеку нашого регіону і всього світу», – додав Кислиця.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС матиме далекосяжні наслідки для багатьох людей - заступник генсека ООН

Як повідомляв Укрінформ, Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення ситуації, що виникла після підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС.