ЄБРР очікує помірного зростання економіки України

Прогноз

Економіка України зростатиме помірно, оскільки підприємства адаптуються до обставин війни.

Такий прогноз опублікував у вівторок, 16 травня, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), передає Укрінформ з посиланням на сайт банку.

"Українське виробництво зросте на 1% у 2023-му та на 3% у 2024 році за умови, що інтенсивність війни протягом цього періоду залишиться на рівні початку 2023 року", - йдеться у прогнозі ЄБРР.

У звіті зазначається, що після безпрецедентного падіння ВВП України у 2022 році, який оцінювався у 29,1%, економічне виробництво стабілізувалося на рівні приблизно 70% від довоєнного рівня.

За даними ЄБРР, більшість українських підприємств продовжують працювати, хоча і з меншою потужністю в умовах війни.

Виробникам доводиться долати часті дефіцити електроенергії, пошкодження капіталу та інфраструктури, матеріально-технічні труднощі, нестачу кваліфікації та періодичні повітряні нальоти.

"У такому складному середовищі макроекономічна стабільність була збережена завдяки більш чітким графікам зовнішнього фінансування та достроковій програмі МВФ, схваленій у березні 2023 року", - вважають аналітики банку.

Читайте також: Нацбанк покращив прогноз ВВП на 2023 рік

У зведені зазначено, що зовнішнього фінансування має бути достатньо, щоб покрити значні дефіцити зовнішнього та фіксального фінансування й усунути потребу грошового фінансування дефіцитів бюджету в поточному році.

У березні 2023 року інфляція в Україні впала до 21,3% у річному обчисленні та, ймовірно, буде знижуватися й надалі, додали в ЄБРР.

Очікується, що валютні резерви залишаться на належному рівні, підтримуючи прив’язку обмінного курсу.

Як повідомляв Укрінформ, Україна отримає доступ до 115 млрд дол. США довгострокової підтримки завдяки Міжнародному валютному фонду та країнам G7.

У 2023 році очікується 42 млрд дол. фінансової допомоги, включаючи 4,6 млрд дол. США від Міжнародного валютного фонду.