МАГАТЕ: Ситуація навколо ЗАЕС стає непередбачуваною і потенційно небезпечною

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії, присутні на Запорізькій АЕС, отримали інформацію про те, що з Енергодара, де проживає більшість персоналу станції, розпочалася евакуація мешканців.

Як передає Укрінформ, про це заявив у суботу гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, йдеться в повідомленні агентства.

Хоча оперативний персонал залишається на майданчику, Гросі «висловив глибоке занепокоєння з приводу дедалі більш напружених, стресових і складних умов для персоналу й родин працівників станції», де останнім часом спостерігається посилення військової присутності та активності.

Читайте також: Окупаційне керівництво Запорізької АЕС екстрено проситься у «відпустки»

Експерти МАГАТЕ, котрі перебувають на майданчику, регулярно чують звуки обстрілів, зокрема й пізно ввечері у п'ятницю.

«Загальна ситуація в районі ЗАЕС стає все більш непередбачуваною і потенційно небезпечною. Я вкрай стурбований цілком реальними ризиками для ядерної та фізичної безпеки станції», – заявив Гроссі. За його словами, слід «діяти негайно, щоб запобігти загрозі серйозної ядерної аварії та пов'язаних з нею наслідків для населення й навколишнього середовища».

Читайте також: Подоляк - про ситуацію на ЗАЕС: росіяни шукають кроків до ескалації

Зазначається, що експерти МАГАТЕ отримали інформацію про евакуацією в місті, як і в усьому регіоні, яку оголосили окупаційні війська у п’ятницю.

Директор ЗАЕС Юрій Чернічук публічно заявив, що персонал не евакуюється й докладає всіх зусиль для дотримання ядерної безпеки на станції, усі шість реакторів якої перебувають у режимі зупинки. Він також зазначив, що обладнання станції обслуговується відповідно до всіх правил ядерної та фізичної ядерної безпеки.

Читайте також: росіяни будують на реакторних блоках ЗАЕС оборонні споруди - британська розвідка

Від початку захоплення станції кількість її персоналу поступово скорочувалася, але керівництво станції запевняє, що вона залишається достатньою для безпечної роботи.