Військові після повернення з полону можуть проходити лікування за кордоном - Коордштаб

За певних умов лікування та реабілітація військовослужбовця, який повернувся з полону, може відбуватися за кордоном.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Телеграмі Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Представник Коордштабу провів зустріч з родичами полонених і зниклих безвісти артилеристів 55-ї окремої артилерійської бригади “Запорізька Січ”.

Одне з питань стосувалося реабілітації захисників, які повернулися з полону.

“Родичі звернули увагу на те, що після року в полоні фізичний та психологічний стан військовослужбовців значно погіршується, тому вони потребують більше часу для відновлення. За певних умов лікування й реабілітація військовослужбовця, який повернувся з полону, може відбуватися також за кордоном”, - зазначив представник штабу.

Читайте також: Україна повернула з російського полону ще 45 захисників «Азовсталі»

Серед іншого, близькі й родичі полонених оборонців запитували про те, чи використовується надана ними інформація про поранення військовослужбовця.

Представник штабу запевнив, що всі отримані відомості щодо стану здоров’я й поранень фіксуються і відповідним чином опрацьовуються й використовуються. “Слід зазначити, що така інформація надходить з різних джерел, у тому числі й від військовослужбовців, звільнених з полону”, - додав він.

“Зв’язок полонених з родичами, як це передбачено Женевськими конвенціями, налагодити дуже складно, бо росія не виконує взяті на себе зобов’язання, як це передбачено нормами міжнародного гуманітарного права”, - підкреслили у Коордштабі.

Читайте також: Журналістка показала жахливі умови реабілітації бійців на Черкащині – заклад почав прибирання

Як повідомляв Укрінформ, представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не мають можливості фіксувати стан здоров’я військовополонених.